PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-03-31

Prosty chleb na zakwasie

Prosty chleb na zakwasie
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 5-6 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 22x 9 cm
 
Przeczytaj również: Łatwa Ciabatta

Przedstawiam Wam najprostszy przepis na chleb pszenno- żytni na zakwasie. Do przygotowania chleba wykorzystałam wyhodowany 7 dniowy zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni- zajrzyj TUTAJ. Chleb upiekłam w formie 22 x 9 cm  ( wymiary dna formy- keksówa). Będzie Wam potrzebne 490-500 g mąki. Wytypowałam: mąkę razową  pszenną typ 1850 + mąkę żytnią typ 720, czyli tę z której zrobiłam zakwas. Kiedy zabrałam się za pieczenie chleba okazało się, że mąki pszennej mam za mało w stosunku do sprawdzonych proporcji mąka pszenna ok. 340 g – żytnia ok. 150 g, które normalnie używam dla tego przepisu na chleb. Rozwiązaniem było dodanie innej mąki pszennej którą posiadałam w kuchni. Była to mąka typ 550, ale nie zawahałabym się użyć jakiegokolwiek mąki pszennej, byle uzyskać ogólną wagę - 340 g. 
Tym razem razem upiekłam chleb z dodatkiem oliwek. Polecam również ziarna słonecznika, suszone śliwki, żurawinę czy inne ulubione bakalie. Wierzch chleba posypałam ziarnami sezamu. Polecam dodać coś na wierzch chleba- ziarna słonecznika, mak, pestki dyni- zawsze to dodatkowy smaczek. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na film z mojej kuchni.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do miski dodajcie zakwas- dokarmiony dzień wcześniej, mąki, sól (1) (2) (3)

oraz wodę (4). Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Po wymieszaniu, masa chlebowa musi posiadać gęstość papki. Minimalna ilość wody z mojego doświadczenia wynosi 320 g- dla wymiaru keksówki 22x 9 cm,  w zależności jednak od od rodzaju mąki może zdarzyć się tak, że będziecie musieli dodać kilka łyżek więcej wody. Ja używam wodę kranówkę. Wymieszajcie składniki łyżką lub ręką tylko do ich połączenia. Zajmie Wam to 1-2 minuty. Następnie dodajcie składniki wypełniające. Ja użyłam oliwki (5). Znów wszystko wymieszajcie.
Formę keksówkę wysmarujcie olejem i przełóżcie do niej ciasto na chleb. Przy pomocy łyżki moczonej w wodzie wyrównajcie powierzchnię chleba (6), posypcie wierzch ciasta wytypowanymi ziarnami, formę przykryjcie folią spożywczą i pozostawcie ciasto do wyrośnięcia. W temperaturze pokojowej zajmie to ok. 4 godzin. Zdejmijcie folię. Piecznie: nastawcie piekarnik na 230 stopni, piecznie góra- dół, bez termoobiegu, środkowa półka. Do piekarnika włóżcie pojemnik z wodą- dzięki niej skórka chleba będzie bardziej chrupiąca . Do rozgrzanego piekarnika wstawcie formę z chlebem. Chleb musi się piec piec przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie pojemnik z wodą i kontynuujcie pieczenie w tej samej temperaturze przez następne 20 minut. Upieczony chleb wyjmijcie z formy i pozostawcie go na kratce do całkowitego wystudzenia.      


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Chałka
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE