Oto przepis na prawdziwą przyjemność- sernik z czerwoną porzeczką. Deser składa się z 2 warstw ciasta półkruchego pomiędzy którym znajduje się naprawdę rozpływająca się w ustach masa serowa upstrzona czerwonymi porzeczkami.
Masa serowa, swoją delikatność i puszystość uzyskuje dzięki sporemu dodatkowi kremowej śmietany- to jest tło idealne dla kwaskowatej czerwonej porzeczki.
Przepis nie jest trudny. Jak zwykle użyłam swojego patentu na ciasto półkruche- dzięki użyciu blendera, ciasto wykonałam w 5 minut. W czasie kiedy ciasto się podpiekało wykonałam masę serową. To jeszcze nic. W zasadzie w ostatniej chwili wyjęłam z zamrażalnika porzeczki. Nie miałam czasu, aby owoce się rozmroziły- dodałam do masy serowej porzeczki jeszcze w części pokryte szronem. Do wykonania przepisu możecie użyć świeżych porzeczek.
Przepis przygotowałam dla tortownicy o średnicy 24 cm. Absolutnie, jeśli macie ochotę na ten deser, nie idźcie do sklepu zakupić nową formę. Zamiast tego zajrzyjcie do mojego poradnika trakującego o przelicznikach form. Proste działanie matematyczne pozwoli Wam zaoszczędzić pieniądze. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Z podanych składników przygotujcie ciasto półkruche (1). Zerknijcie na instrukcję jak zrobić ciasto półkruche. Gotowe ciasto podzielcie na 2 części. Jedną część rozwałkujcie i ułóżcie w formie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne więc możecie również formę po prostu wylepić ciastem (2). Pozostałą ilość ciasta włóżcie do lodówki. Formę z ciastem wstawcie do lodówki- na krótko, bo tylko na czas nagrzewania się piekarnika. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni. Ciasto półkruche musi się piec przez 20 minut. W tym czasie przygotujcie masę serową. Przygotowanie masy serowej: do zmielonego sera dodawajcie stopniowo schłodzoną śmietanę. Całość ubijajcie do momentu aż składniki się połączą. Zabierze Wam to około 2 minut (3).
Kontynuując ubijanie dodawajcie cukier zmieszany z ziemniaczaną mąką, a następnie jajka (4) (5). Gotową masę wlejcie na podpieczony spód (6).
Teraz dodajcie porzeczki (7) oraz drugą połowę ciasta, które musicie zetrzeć na tarce z dużymi otworam (8) (9) Pieczenie sernika: sernik musi się piec w piekarniku nastawionym na 150 stopni przez 50 minut. Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i pozostawcie w nim sernik na 1 godzinę. Po tym czasie sernik wyjmijcie z piekarnika oraz formy i pozostawcie do całkowitego wystudzenia. Następnie sernik włóżcie do lodówki na całą noc, aby smaki się przegryzły. Sernik z czerwoną porzeczką wreszcie jest gotowy i można się nim cieszyć na całego.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję