Do różnych rzeczy ludzie czują sentyment. Dla mnie jedną z takich rzeczy jest ciasto miodowe z orzechami, które moja siostra przygotowuje co roku na święta Bożego Narodzenia. Według mnie ciasto jest wybitne, a z powodu obecności takich składników jak miód, orzechy, powidła śliwkowe oraz karmel ciasto wpisuje się idealnie w klimat świąteczny.
Należy wspomnieć również o budyniowym kremie. Oprócz tego, że krem jest puszysty stanowi również fantastyczne uzupełnienie smaku dla pozostałych warstw ciasta. Absolutnie nie wyobrażam sobie tego ciasta bez tego kremu. A propos jeszcze kremu. Widziałam siostrę w akcji, dlatego mogę zdradzić jej patent, który przyspiesza wykonanie ciasta. Otóż najlepiej rozpocząć pracę od ugotowania masy budyniowej. W czasie kiedy budyń się studzi można zająć się pozostałymi pracami. Ciasto miodowe nazywane również miodownikiem, według tego przepisu, najlepsze do konsumowania staje się po 2-3 dniach, kiedy ciasto złapie troszeczkę wilgoci. Ciasto można z powodzeniem zamrażać na tzw. "zas" Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu mojej siosty.
Przygotowanie kremu: z podanej ilości mleka odlejcie 3/4 szklanki, dodajcie mąkę i wymieszajcie ją z mlekiem. Pozostałą ilość mleka wlejcie do garnka, dodajcie cukier (1). Kiedy mleko zrobi się ciepłe dodajcie mleko z mąką (2). Całość gotujcie do momentu kiedy masa stanie się gęsta jak budyń, a następnie pozostawcie ją do wystudzenia (3).
Zimną masę rozetrzyjcie z masłem na puszysty krem (4). Przygotowanie ciasta: mąkę przesiejcie przez sito (5), dodajcie masło, jajka (6)
cukier (7), sodę rozmieszaną w wodzie (8) oraz miód (9). Wszystkie składniki wyróbcie na gładkie ciasto.
Teraz ciasto podzielcie na pół (10). Połową ciasta wyłóżcie natłuszczoną masłem formę (11). Warstwa ciasta nie będzie duża, będzie wynosić około 4-5 mm (12). Pieczenie ciasta: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 15 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmijcie z formy, obróćcie je na drugą stronę. Teraz formę ponownie natłuśćcie i wyłóżcie ją drugą połową ciasta.
Przygotowanie karmelu: orzechy rozdrobnijcie (13). Na patelni rozpuście masło, dodajcie orzechy, cukier (14) (15)
oraz miód (16). Całość gotujcie do momentu kiedy karmel stanie się bursztynowy (17). Gotowy i gorący karmel szybko wyłóżcie na surowe ciasto (18). Pieczenie ciasta: ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut.
Składanie ciasta miodowego: pierwsze upieczone ciasto, to bez karmelu i orzechów, posmarujcie przygotowanym kremem (19). Następnie na krem połóżcie warstwę powideł śliwkowych (20). Na końcu połóżcie ciasto z orzechami i karmelem (21). Ciasto włóżcie do lodówki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję