![]() |
Powiem prawdę, kiedy usłyszałam o zupie z kalmarów to jeszcze jej nie spróbowałam, a już nie miałam na nią ochoty. Wyobrażałam sobie kalmara- torpedę pływającego na środku talerza. Zapewne większość z Was ma swoje wyobrażenia na temat zupy z kalmarówm i tak się składa, że macie teraz okazje swoje wyobrażenia zweryfikować. Co się tyczy smaku, to muszę Wam powiedzieć, że w mojej ocenie zupa z kalmarów nawiązuje do flaczków. Dla mnie to była niespodzianka, gdyż skojarzenie zupy z kalamarów z flaczkami było ostatnią rzeczą, którą byłam sobie w stanie wyobrazić. Ponieważ jednak uwielbiam wieprzowe flaczki, zatem zupa z kalmarów od razu mi zasmakowała. Zupę z kalmarów kilka lat temu przetestowaliśmy na rodzinie i to w dodatku w święta Bożego Narodzenia, czyli w okresie, kiedy wszystkie potrawy muszą być wykonane medalowo. Okazało się, że zupa bardzo wszystkim zasmakowała i od tej pory zupa z kalmarów stała się u nas tradycyjną zupą świąteczną, bez której święta nie istnieją. Dzielę się zatem z Wami sprawdzonym przepisem na zupę z kalmarów z groszkiem. Serdecznie polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Zupę z kalmarów przygotowuję z mrożonych tub kalmarów, które należy rozmrozić i pokroić na kawałki (1). Następnie kroję czosnek na małe kawałeczki (2). Do garnka należy dodać oliwę, czosnek (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz natkę posiekanej pietruszki (4). Możecie użyć pietruszki świeżej lub mrożonej. Wszystkie wymienione składniki należy wolno przesmażyć (5). Aby zupa z kalmarów była wyrazista w smaku polecam dodać szczyptę płatków papryki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie należy dodać przygotowane wcześniej kalmary (7) i wino (8). Poczekajcie, aż wino odparuje i dodajcie pomidory (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie również wodę (10). Zupa musi się gotować pod przykryciem do momentu kiedy kalmary staną się miękkie. Zajmie to Wam około 60 minut. W razie konieczności dodajcie wodę (11). Na koniec dodajcie groszek konserwowany (12). Zupę doprawcie solą, pieprzem i gotowe. Jak każda zupa, również i zupa z kalmarów najlepiej smakuje następnego dnia.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję