Powiem prawdę, kiedy usłyszałam o zupie z kalmarów to jeszcze jej nie spróbowałam, a już nie miałam na nią ochoty. Wyobrażałam sobie kalmara- torpedę pływającego na środku talerza. Zapewne większość z Was ma swoje wyobrażenia na temat zupy z kalmarówm i tak się składa, że macie teraz okazje swoje wyobrażenia zweryfikować. Co się tyczy smaku, to muszę Wam powiedzieć, że w mojej ocenie zupa z kalmarów nawiązuje do flaczków. Dla mnie to była niespodzianka, gdyż skojarzenie zupy z kalamarów z flaczkami było ostatnią rzeczą, którą byłam sobie w stanie wyobrazić. Ponieważ jednak uwielbiam wieprzowe flaczki, zatem zupa z kalmarów od razu mi zasmakowała. Zupę z kalmarów kilka lat temu przetestowaliśmy na rodzinie i to w dodatku w święta Bożego Narodzenia, czyli w okresie, kiedy wszystkie potrawy muszą być wykonane medalowo. Okazało się, że zupa bardzo wszystkim zasmakowała i od tej pory zupa z kalmarów stała się u nas tradycyjną zupą świąteczną, bez której święta nie istnieją. Dzielę się zatem z Wami sprawdzonym przepisem na zupę z kalmarów z groszkiem. Serdecznie polecam.
Zupę z kalmarów przygotowuję z mrożonych tub kalmarów, które należy rozmrozić i pokroić na kawałki (1). Następnie kroję czosnek na małe kawałeczki (2). Do garnka należy dodać oliwę, czosnek (3)
oraz natkę posiekanej pietruszki (4). Możecie użyć pietruszki świeżej lub mrożonej. Wszystkie wymienione składniki należy wolno przesmażyć (5). Aby zupa z kalmarów była wyrazista w smaku polecam dodać szczyptę płatków papryki (6).
Następnie należy dodać przygotowane wcześniej kalmary (7) i wino (8). Poczekajcie, aż wino odparuje i dodajcie pomidory (9).
Dodajcie również wodę (10). Zupa musi się gotować pod przykryciem do momentu kiedy kalmary staną się miękkie. Zajmie to Wam około 60 minut. W razie konieczności dodajcie wodę (11). Na koniec dodajcie groszek konserwowany (12). Zupę doprawcie solą, pieprzem i gotowe. Jak każda zupa, również i zupa z kalmarów najlepiej smakuje następnego dnia.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję