PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-13

Makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem

Makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa pomidorowa- kuchnia włoska

Proponuję łatwiutki przepis na szybki obiad lub kolację. Moja propozycja to makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem. Dodatkowo do sosu dodałam bułkę tartą, która pozbierawszy smaki z patelni obkleiła makaron i każda jego nitka, w tym przypadku spaghetti, naprawdę stała się pyszna. 
Clou przepisy jest dobrze doprawiony sos. Używając bakłażanów oraz suszonych pomidorów z zalewy, wiele już nie potrzeba, ja proponuję dodać jeszcze szalotkę, smak sosu wzmocnić używając do tego chilli. Jeszcze tylko sól i pieprz i uczta jest gotowa.
Czas potrzebny do przygotowania sosu jest równy czasowi potrzebnemu dla ugotowania makaronu. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na na jego szczegóły. Sądzę, że ta kompozycja wejdzie do waszego stałego menu laugh

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojoną w kostkę szalotkę (1) (2). Duście szalotkę do miękkości, a następnie dodajcie bakłażana pokrojonego w kostkę (3).

Smażcie bakłażana przez kilka minut. Do smaku dodajcie chilli, sól oraz pieprz (4) (5) (6). Bakłażan wchłania oliwę. W razie potrzeby dodajcie oliwę.

Teraz dodajcie pokrojone na kawałeczki suszone pomidory oraz połowę ilości bułki tartej (7). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zdejmijcie sos z palnika. Ugotowany makaron dodajcie do sosu (8), całość wymieszajcie i oceńcie na oko czy dołożyć jeszcze odrobinę tartej bułki (9). Makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem jest gotowy.

 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE