PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

jajka

Zobacz przepisy zawierające: jajka

Jajka
 

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2010 roku  jedna osoba w Polsce spożyła 206 sztuk jaj. Żółtka są źródłem witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B i B2. Ponadto jajka zawierają żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez. Najwięcej wartości odżywczych mają jaja surowe, znaczny ich ubytek następuje podczas gotowania jaj na twardo. Jaja gotowane zbyt długo charakteryzują się tym, że na krawędzi żółtka powstaje szara obwódka, która jest wynikiem reakcji siarki z żelazem. Takie jajka mają specyficzny zapach. Wartość energetyczna jednego średniej wielkości jaja kurzego to ok. 80 kcal, w tym białko stanowi 7,5 g, węglowodany, 0,36 g , tłuszcze 5,82g.

Jaja kurze klasyfikowane są według jakości:

  • klasa A (inaczej: „świeże”) – jaja przeznaczone do sprzedaży konsumentom,
  • klasa B – jaja dostarczane wyłącznie przemysłowi spożywczemu i niespożywczemu.

Jaja klasy A klasyfikuje się według wagi na 4 klasy:

  • XL – bardzo duże, tj. masa ≥73 g,
  • L – duże, tj. 73 g >masa ≥63 g,
  • M – średnie, tj. 63 g >masa ≥53 g,
  • S – małe, tj. masa <53 g.

Każde sprzedawane jajko powinno posiadać 11 cyfrowy kod- metrykę, które zawiera szereg informacji:

X- YY- AABBCCDD

Pierwszy cyfra ( X) określa rodzaj chowu. Na przykład cyfra 1 oznacza, że kury trzymane są w kurniku, z którego mogą wychodzić. Z kolei cyfra 3 wskazuje na chów klatkowy. Dalsza część kodu (YY) to symbol kraju, z którego jaja pochodzą, na przykład PL dla Polski. Następne cyfry identyfikują producenta, zgodnie z weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE