Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2010 roku jedna osoba w Polsce spożyła 206 sztuk jaj. Żółtka są źródłem witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B i B2. Ponadto jajka zawierają żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez. Najwięcej wartości odżywczych mają jaja surowe, znaczny ich ubytek następuje podczas gotowania jaj na twardo. Jaja gotowane zbyt długo charakteryzują się tym, że na krawędzi żółtka powstaje szara obwódka, która jest wynikiem reakcji siarki z żelazem. Takie jajka mają specyficzny zapach. Wartość energetyczna jednego średniej wielkości jaja kurzego to ok. 80 kcal, w tym białko stanowi 7,5 g, węglowodany, 0,36 g , tłuszcze 5,82g.
Jaja kurze klasyfikowane są według jakości:
Jaja klasy A klasyfikuje się według wagi na 4 klasy:
Każde sprzedawane jajko powinno posiadać 11 cyfrowy kod- metrykę, które zawiera szereg informacji:
X- YY- AABBCCDD
Pierwszy cyfra ( X) określa rodzaj chowu. Na przykład cyfra 1 oznacza, że kury trzymane są w kurniku, z którego mogą wychodzić. Z kolei cyfra 3 wskazuje na chów klatkowy. Dalsza część kodu (YY) to symbol kraju, z którego jaja pochodzą, na przykład PL dla Polski. Następne cyfry identyfikują producenta, zgodnie z weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym.