PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-11-11

Szneka z glancem

Szneka z glancem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 10-15 sztuk
 
Przeczytaj również: Befsztyk Tatarski- Tatar

Szneka z glancem to ciasto drożdżowe uformowane w kształt muszelki ślimaka. Nazwa pochodzi od niemieckiego schneke czyli ślimak. Do szneki dodawany jest glanc czyli pomada cukrowa/ lukier. Dawniej szneki przygotowywano tylko z dodatkiem glancu. Kiedy sytuacja ekonomiczna się poprawiła czyli gospodynie domowe miały więcej masła, zaczęto do szneki dodawać kruszonkę. Czym kruszonki jest więcej tym lepiej. Szneki są popularną drożdżówką wykonywaną na Kujawach oraz w Wielkopolsce.
Oto mój przepis na szneki z glancem. Ciasto drożdżowe jest najprostszym z możliwych, można je bez problemu wykonać ręcznie. Aby szneki były naprawdę smaczne to do kruszonki dodałam aromat waniliowy, z kolei do lukru sok z cytryny.
Przepis na szneki z glancem bierze udział w drugiej edycji konkursu “ Piątek, pieczenia początek”, którego jestem animatorką. Tutaj znajdziecie film z realizacji tego przepisu. A oto jego szczegóły:

•Składniki•

 
zaczyn
 
  • mleko - 250 ml ( 1 szklanka)
 
pozostałe składniki na ciasto
 
 
składniki na kruszonkę
 
 
składniki na lukier
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Zaczyn: pokruszcie drożdże, dodajcie do nich cukier, letnie mleko i całość wymieszajcie do momentu rozpuszczenia się drożdży (1). Zaczyn pozostawcie na 20 minut. W tym czasie rozpuście masło. Przygotowanie ciasta na szneki: Do miski dodajcie wszystkie składniki na ciasto (2) (3)

oraz przygotowany zaczyn (4). Wszystko w misce wymieszajcie najpierw łyżką, a następnie ciasto wyłóżcie na stolnicę i je wyróbcie (5). Wyrobione ciasto włóżcie do miski, przykryjcie ściereczką/ talerzem i pozostawcie do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto po wyrośnięciu (6)

Wyrośnięte ciasto pokrójcie na 10-15 kawałków. Każdy kawałek zrolujcie w długi wężyk o średnicy ok. 2 cm i zwińcie go w bułeczkę w kształcie muszli ślimaka (7) (8). Szneki ułóżcie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryjcie je ręcznikiem i pozostawcie na ok. 15 minut. W tym czasie wykonajcie kruszonkę (9):

do miski dodajcie wszystkie wskazane składniki . Masło musi być zimne. Rozcierajcie całość rękoma do momentu kiedy powstanie kruszonka (10) (11). Wyrośnięte szneki posmarujcie rozkłóconym jajkiem (12)

i dodajcie kruszonkę (13). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni, bez termoobiegu. Szneki muszą się piec 20-25 minut lub do momentu kiedy ładnie się zarumienią. Z podanej ilości składników wyjdą Wam 2 wsady. Lukier: do miseczki dodajcie wszystkie wskazane w przepisie składniki (14). Wymieszajcie je i udekorujcie lukrem szneki (15).

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE