Dnia pochodzi z Ameryki Środkowej i południowych stanów USA. W Polsce dynia znana jest od XVI wieku i uprawiano ją głównie dla jej właściwości leczniczych. Dynia jest rośliną jednoroczną, występującą w ponad 20 gatunkach, z czego z punktu widzenia gospodarczego, najważniejsze w Polsce gatunki uprawne to:
Przed zakupem dyni należy się upewnić, czy skórka dyni jest sucha, nie jest miękka, nie ma plam lub oznak pleśni. Dynie można przechowywać do 6 miesięcy w temperaturze 10-15 stopni C, w ciemnym i przewiewnym miejscu. Miąższ dyni można zmrozić w kawałkach lub w postaci przygotowanego puree z dni. Dynia zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych, 100 g surowego miąższu dyni dostarcza około 32 kcal.
Dynię zwyczajną zalicza się do najstarszych indiańskich roślin uprawnych. Indianie uważali kwiaty dyni za symbol płodności i urodzaju. Kwiaty dyni zaliczane były również do indiańskich przysmaków.