Zakwasy służą do zakwaszania zup- barszczy, żurków i zalewajek. Zakwas buraczany używa się do zakwaszenia barszczu z buraków. Według polskiej tradycji kulinarnej, barszcz z buraków na zakwasie powinno się obowiązkowo przyrządzić na wigilię Bożego Narodzenia. Prosty sposób jak wykonać zakwas z buraków znajdziecie TUTAJ.
Prosty zakwas na żur wykonuje się z 200 g mąki żytniej ½ litra wody, 2 ząbków czosnku można dodać również cebulę. Wodę na zakwas do żuru należy przegotować i wystudzić, następnie wystarczy połączyć mąkę z wodą, dodać obrane ząbki czosnku, wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na kilka dni, zazwyczaj 4-5, aby żur się ukisił. Do zalewajek dodaje się zarówno płyn znad osadu jak i osadzoną na dnie mąkę, przy dokwaszaniu barszczu oraz innych zup dodaje się tylko klarowny płyn. TUTAJ znajdziecie przepis na tradycyjny polski żurek na zakwasie.