Zwyczajowo tymiankiem określa się macierzankę. Naturalne siedliska tej rośliny występują w krajach basenu Morza Śródziemnego. Tymianek znano już w Starożytności, ale nie był on wtedy traktowany jako przyprawa kuchenna, na przykład starożytni Egipcjanie wykorzystywali tymianek do kadzideł i mumifikacji zwłok. W czasach nowożytnych tymianek jest powszechnie wykorzystywany jako przyprawa i w zasadzie trudno wymienić potrawę, w której tymianek by się nie sprawdził. W wyrafinowanej kuchni francuskiej, tymianek obok liścia laurowego i pietruszki wchodzi w skład popularnego bouquet garni, który sprawia, że dania stają się aromatyczne i pełne smaku. Podobnie rzecz się ma w kuchni włoskiej. Tymianek znakomicie podkreśla aromat pieczeni, zarówno wołowych, wieprzowych, jak i pieczonego drobiu, królików oraz dziczyzny. Tymianek również pysznie zaaromatyzuje ryby.
Tymianek posiada właściwości lecznicze. Tymol, czyli substancja zawarta w tymianku posiada działanie bakteriobójcze, grzybobójcze oraz wykrztuśne. W ofercie handlowej mozna nabyć tymianek ukorzeniony w doniczce, poza tym tymianek dostępny jest w postaci ciętych gałązek, które można z powodzeniem mrozić oraz w postaci suszonych listków.
Słowo "tymianek" pochodzi od greckiego słowa thymon, które oznacza "odważny".