PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-10-02

Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą

Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 27x 21 cm
 
Przeczytaj również: Pieczone ziemniaki z rozmarynem i tartą bułką

Zapraszam Was na piękny deser, który przygotowałam z dyni, jabłek oraz czekolady. Bazę deseru stanowi ciasto, bardzo podobne do biszkoptu, do którego dodałam surowy mus z dyni. Na upieczonym cieście rozsmarowałam mus jabłkowy, a całość posmarowałam grubą warstwą polewy czekoladowej.

Jak pisałam wcześniej, dynia wymaga perfum. W tym przepisie motywem przewodnim jest połącznie dyni, cynamonu oraz pomarańczy. Jabłka oraz czekolada w tej kompozycji bardzo dobrze harmonizują z całością i ciacho jest naprawdę bardzo rozpustne.
Przepis przygotowałam dla formy o wymiarze 27x 21 cm. Nie martwcie się, jeśli nie posiadacie takiej formy. Zerknijcie do instrukcji traktującej o przelicznikach form. Dzięki niej, dostosujecie ilości składników do waszych wymagań. 

Do musu jabłkowego dodałam żelatynę. Przyjęłam 1g żelatyny na 100 g obranych ze skórki jabłek. Żelatynę zalałam wodą w ilości odpowiadającej 5 krotności wagi żelatyny. W tym przypadku było to 30 g wody ( 6 żelatyny x 5=30 g wody) W moim przypadku ta ilość żelatyny wystarczyła, aby mus z jabłek ładnie się ściął. W instrukcji piszę, aby mus zredukować do średniej konsystencji. Jest to pojęcie względne, zatem w razie potrzeby dodajcie do musu dodatkowe 1-2 g żelatyny, do której wcześniej dodajcie adekwatną do powyższej reguły ilość wody.  Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 
składniki na mus jabłkowy
 
 
dodatakowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta dyniowego: dynię obierzcie ze skórki, usuńcie pestki, pokrójcie na mniejsze kawałki i rozdrobnijcie ją przy przy pomocy blendera na mus (1). Wybijcie jajka i rozpocznijcie ich ubijanie dodając stopniowo cukier (2) (3).

Do jasnej i ubitej masy dodajcie mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy (4) (5). Całość wymieszajcie przy pomocy miksera do połącznie się składników. Teraz dodajcie przygotowany mus z dyni i ostatecznie wymieszajcie ciasto (6)

Formę wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Dodajcie przygotowane ciasto (7). Piecznie ciasta dyniowego: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie musu z jabłek: wyciśnijcie sok z pomarańczy (8). Jabłka obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda z nasionami i pokrójcie jabłka na kawałki (9).

Jabłka dodajcie do soku z pomarańczy (10). Dodajcie cukier oraz cynamon (11) (12). Całość wolno gotujcie do momentu kiedy utworzy się mus. Zredukujcie mus do średniej konsystencji i pozostawcie mus do wystudzenia

Do żelatyny dodajcie wodę i pozostawcie żelatynę do napęcznienia. Po kilu minutach żelatyna stanie cię ciałem stałym. Włóżcie żelatynę do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby mieszanina przybrała postać płynną. Dodajcie żelatynę do musu z jabłek (13). Mus włóżcie do lodówki i zaczekajcie, aż mus zacznie się ścinać. Ciasto zwilżcie wybraną miksturą, a następnie rozsmarujcie na cieście mus (14) (15). Ciasto umieśćcie w lodówce i zaczekajcie, aż mus się ostatecznie zetnie.   
Polewa czekoladowa: czekoladę połamcie w kostki, dodajcie śmietanę i całość podgrzewajcie w garnuszku do momentu, kiedy czekolada się rozpuści i polewa zgęstnie. Gotową polewą posmarujcie wierzch ciasta. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Ciasto nasączyłam mieszaniną wódki i wody w proporcjach 1: 1. Jeśli deser będą konsumować dzieci proponuję użyć syrop cukrowy, który przygotowuje się z cukru i wody w proporcjach 2 miarki cukru + 1 miarka wody. Warto do takiego syropu dodać na przykład sok z cytryny. 
  2. Pomarańczę, przed pozyskaniem skórki, sparzcie dwukrotnie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE