PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-11-27

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Ciasto marchewkowe z mascarpone
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h +pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: keksówka 27x 9 cm
 
Przeczytaj również: Pulpety w sosie koperkowym

Dziś polecam Wam mój przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. Ten przepis nawiązuje do amerykańskiej tradycji kulinarnej, z kolei jeśli chcielibyście zobaczyć przepis na ciasto marchewkowe jakie wykonuje się na południu Europy zajrzyjcie do TEGO PRZEPISU.
Przygotowanie ciasta jest niezmiernie łatwe. Polega ono na połączeniu składników suchych z mokrymi i zamieszania wszystkiego przy pomocy rózgi kuchennej. Po upieczeniu ciasto będzie wilgotne i ciężkie, w sensie jego wagi. Dodatkowym atutem tego wypieku jest krem waniliowy zrobiony na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Gwarantuję, że będziecie się głaskać po brzuszku po konsumpcji tego ciasta marchewkowego.
Do upieczenia ciasta wykorzystałam Mąkę Extra Wypiek Basia typ 550. Przepis bierze udział w konkursie Piątek Pieczenia Początek, którego jestem animatorką. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto marchewkowe
 
 
składniki na krem
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania składników: rodzynki zalejcie gorącą wodą, orzechy pokrójcie na mniejsze kawałki, marchew obierzcie z łupin i zetrzyjcie na dużych oczkach tarki (1). Przygotowanie ciasta: do pierwszej miski dodajcie mąkę, sól i sodę (2) (3). Wymieszajcie składniki.

Do drugiej miski dodajcie olej, cukier, jajka i aromat waniliowy (4) (5). Wszystko wymieszajcie przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia się składników (6)

Teraz do miski z mokrymi składnikami dodajcie suche składniki, startą marchew (7), przygotowane orzechy i rodzynki ( bez wody) (8) Całość wymieszajcie łyżką. Formę do keksa wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Przełóżcie do formy ciasto (9). Pieczenie: ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika 170-180 stopni, środkowa półka, bez termoobiegu. Ciasto musi się piec przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Przygotowanie kremu: do miski dodajcie serek mascarpone, śmietankę, cukier puder. Przy pomocy miksera ubijcie puszysty krem. Na koniec dodajcie aromat waniliowy i króciutko jeszcze ubijajcie do połączenia się składników (10). Pamiętajcie, że jeśli używacie śmietanę do gotowania- użyjcie stabilizator, który zagwarantuje ubicie się śmietany. Przekrójcie ciasto wzdłuż na 3 blaty. Ja nie wykorzystałam górnego stożkowatego blatu- chciałam aby moje ciasto marchewkowe było płaskie. Spodni blat wysmarujcie kremem i połóżcie na nim środkowy blat (11). Całe ciasto wysmarujcie teraz kremem i wykonajcie dekoracje z kremu i orzechów (12)

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Do wykonania przepisu można użyć również zwykły cukier zamiast brązowego. Zaletą cukru brązowego jest jedynie to, że zabarwia on masę na ciasto na przyjemny dla oka brązowy kolor.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE