PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-15

Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka z gorszkiem i jajkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Gnocchi dyniowe z tuńczykiem

Oto przepis na galaretkę z kurczaka. Do jej przygotowania użyłam udka, nogi i piersi kurczaka- ze wszystkich elementów zdjęłam skórę, po to aby wywar nie był tłusty. Z kolei, aby wywar mięsny był smaczny i aromatyczny dodałam do niego włoszczyznę, zioła i przyprawy. Marchewkę dodałam do garnka 20 minut przed końcem gotowania wywaru, ponieważ zarówno marchewka, groszek jak i ugotowane na twardo jajko użyłam jako dodatków smakowych do galaretki z kurczaka. Aby wywar na galaretkę był całkowicie przejrzysty warto go sklarować używając do tego surowe białko kurze oraz ocet. Ilość żelatyny do galaretki należy odmierzyć proporcjonalnie do ilości przygotowanego wywaru. Producenci żelatyny polecają użycie 10 g składnika na 500 ml wywaru. Moim zdaniem jest to optymalna ilość, ponieważ galaretka zachowuje delikatną konsystencję. Nie ma porównania z gipsem którym chrakteryzuje się galaretka, którą można nabyć w sklepie.

Ilości pozostałych składników, które użyjecie do przygotowania galaretki, zależy od intuicji, smaku oraz potrzeb. Większą ilość wywaru uzyskacie używając większą ilość wody, warzyw  oraz przypraw. Jeśli wywaru jest zbyt dużo można go zredukować do wymaganej ilości, dzięki temu uzyska się też bardziej zintensyfikowany jego smak i aromat. Galaretka, oprócz walorów smakowych ma również właściwości konserwujące, zatem jej ilość w naczyniu powinna być taka, aby przykryć mięso oraz pozostałe użyte w przepisie składniki. Zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na wywar
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Do przygotowanego mięsa dodajcie wodę w takiej ilości aby mięso zostało nią przykryte. Kiedy woda się zagotuje zbierzcie szumowiny i dodajcie włoszczyznę, zioła, przyprawy oraz sól i całość wolno gotujcie pod przykryciem do momentu kiedy mięso będzie miękkie. Zajmie Wam to około 45- 60 minut. NB. po zagotowaniu się wody i uformowaniu się szumowin, wodę zawsze wylewam, myję mięso oraz garnek i wlewam czystą, gorącą wodę zagotowaną w czajniku i wtedy dopiero dodaję przyprawy i zioła (1). 20 minut przed końcem gotowania dodajcie marchewkę (2) klarownie: gotowy wywar pozostawcie do wystygnięcia. Zbierzcie łyżką tłuszcz który uformował się na jego powierzchni, wyjmijcie z garnka całą zawartość. Teraz do wywaru dodajcie ocet (3)

oraz leciutko rozkłócone kurze białko (4). Doprowadźcie wywar do wrzenia. Wywar zrobi się mętny, a na powierzchni utworzy się kożuch. Ta sytuacja może Was przyprawić o zawrót głowy i stres, ale po chwili zobaczycie, że sytuacja się unormuje na Waszą korzyść, ponieważ pod kożuchem zanieczyszczeń zobaczycie krystaliczny wywar. Po 2-3 minutach gotowania przefiltrujcie wywar czyli przelejcie go przez sitko wyłożone 2-3 warstwami gazy (5). Doprawianie: gotowy wywar doprawcie według waszego gustu (6). Odmierzcie ilość wywaru i dostosujcie ilość żelatyny. Dodajcie żelatynę wg zaleceń producenta.

Ugotowane mięso i marchewkę pokrójcie na mniejsze kawałki (7) (8). Składanie galaretki: najlepiej aby na początku wlać do naczynia trochę wywaru i przed dodaniem pozostałych składników poczekać, aby warstwa się ścięła. Jeśli nie macie czasu, zróbcie w powietrzu znak krzyża, w nadziei że wywar dojdzie do wszystkich zakamarków naczynia- na dnie naczynia połóżcie plasterki ugotowanego na twardo jajka oraz dodajcie groszek (9).

Teraz dodajcie pokrojone mięso i poszatkowaną pietruszkę (10) (11). Na koniec dodajcie przygotowany wywar z dodatkiem żelatyny przynjamniej w takiej ilości, aby wszystkie składniki zostały przykryte (12). Po wystudzeniu, całość pozostawicie do stężenia w lodówce.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  • Jeśli bardzo Wam zależy, aby w galaretce były widoczne uporządkowane warstwy składników, wystarczy po każdej ułożonej w naczyniu warstwie dodać porcję wywaru i zaczekać aż stężeje.  
  • Mięso do momentu jego pokrojenia na kawałki najlepiej pozostawić w wywarze. Dzięki temu nie wyschnie i pozostanie soczyste.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE