PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sałatka Coleslaw

Sałatka Coleslaw
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Kurczak duszony i grillowany

Pozytywnym aspektem procesu globalizacji jest to, że na nasze stoły trafiają co rusz nowe zagraniczne potrawy. Wśród przepisów na sałatki, sałatka coleslaw, z uwagi popularność w Polsce kapusty, bardzo szybko się u nas zadomowiła. Nie ma określonej receptury na sałatkę coleslaw. Zazwyczaj wykonuje się ją z białej, czasem również czerwonej kapusty. Dodaje się marchew i cebulę. Miłośnicy słodszego smaku dodają kawałki ananasa, z kolei osoby, które sałatkę Coleslaw traktują jako samodzielne danie lubią dodać również gotowane jajko. Sałatka jest doprawiana charakterystycznym sosem w którego skład wchodzi majonez, musztarda, ocet, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Jeśli sos ma być bardziej dietetyczny, wówczas majonez można zastąpić jogurtem. Zauważyłam, że sos oprócz zalet smakowych posiada również właściwości skruszające, co jest akurat pożądane, gdyż surowa kapusta, szczególnie jeśli jest to kapusta zimowa nie charakteryzuje się szczególną delikatnością. Zatem po przygotowaniu sałatki i zmieszaniu jej z dressingiem najlepiej sałatkę umieścić na kilka godzin w lodówce. W zasadzie czym dłużej sałatka będzie przebywać w chłodnym miejscu tym lepiej to wpłynie na jej smak i kruchość kapusty. Przepis został wykonany wg receptury Małgosi z Grupy Tapenda

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Świeżą kapustę drobno pokrójcie lub zetrzyjcie ją na tarce (1). Marchew obierzcie z łupin i również zetrzyjcie ją na tarce i dodajcie do kapusty (2)  (3).

Do przygotowania sałatki Coleslaw używa się sporo cebuli. Czerwona cebula lub szalotka są delikatniejsze w smaku niż biała cebula. Polecam te dwa pierwsze gatunki. Cebulę musicie pokroić na cieniutkie plastry (4) i dodać ją do pozostałych pokrojonych lub poszatkowanych składników (5 ). Są dwa sposoby aby przyprawić sałatkę. Można wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą i następnie gotowy dressing dodać do warzyw lub można dodawać je do pojedynczo. W przepisie będziemy dodawać wszystkie składniki po kolei do sałatki. Zatem dodajcie ocet jabłkowy (6), który można zastąpić również octem winnym.

Dodajcie sok z cytryny (7). Sałatkę do smaku musicie doprawić solą (8) oraz mielonym pieprzem (9).

Następnie dodajcie ulubioną musztardę (10) oraz majonez (11). Wszystkie składniki wymieszajcie i ewentualnie uzupełnijcie niedobór jakieś przyprawy. Na sam koniec dodajcie natkę pietruszki i całość ponownie wymieszajcie (12). Gotową sałatkę przykryjcie talerzem i włóżcie na kilka godzin do lodówki dla przegryzienia się smaków oraz skruszenia kapusty. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE