PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-01-30

Zapiekanka makaronowa- Timballo di maccheroni

Zapiekanka makaronowa- Timballo di maccheroni
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2-3 godziny
Ilość porcji Ilość porcji: forma 33x 25 cm
 
Przeczytaj również: Babka Marmurkowa

Zapraszam Was na przepis na zapiekankę makaronową. Dziś proponuję przepis na włoskie Timballo; popularne danie na Sycylii i w kuchni neapolitańskiej. Nie ma określonego przepisu na Timballo- wykonuje się je z makaronu, ryżu, z mięsem i ulubionymi dodatkami, w tym również z warzywami. Można również składniki Timballo upiec w cieście kruchym lub francuskim. Najważniejsze, aby było na BOGATO. Timballo to również włoski przepis bożonarodzeniowy. 
Moja wersja Timballo składa się min. z makaronu, pomidorowego sosu mięsnego, sera mozzarella, Grana Padana, gotowanej szynki i groszku. Ilości składników są intuicyjne, ja przygotowałam ich tyle, aby zmieściły się w sporej formie. Wystudzone Timballo można pokroić na porcje, zamrozić i wracać do niego za każdym razem kiedy przyjdzie Wam na niego ochota. Przepis należy do kategorii prostych przepisów. Zapraszam na jego szczegóły oraz na film z mojej kuchni.  

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania sosu: obraną cebulę i czosnek pokrójcie w kostkę i uduście na kilku łyżkach oliwy. Potem dodajcie mięso- najpierw ręcznie je rozdzielając potem łyżką (1). Kiedy mięso zamknie pory, dodajcie passatę pomidorową, wodę, sól i pieprz (2). Patelnie przykryjcie pokrywką duście powoli mięso przez 2-3 godziny. Czym dłużej tym lepiej. W razie potrzeby dodajcie wodę. Gotowy sos powinien być błyszczący. Ugotujcie makaron. Gotowy sos podzielcie na pół. Jedną połowę dodajcie do ugotowanego makaronu i całość wymieszajcie (3)

Składanie zapiekanki: na dno blaszki dodajcie makaron, sos, starty ser, pokrojoną mozzarellę, kawałki szynki i groszek. Następne warstwy układajcie analogicznie do wyczerpania się składników. Wierzch zapiekanki proponuję oprószyć startym serem Grana Padana. Sugeruję nie dawać na wierzch sera mozzarella, ponieważ podczas pieczenia najpierw ser się rozpuści, a kiedy wystygnie stwardnieje i skutecznie utrudni krojenie Timballo (4) (5) (6). Pieczenie zapiekanki: gotową zapiekankę włóżcie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Timballo powinno się zapiekać ok. 30-40 minut.

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast sera Grana Padano możecie użyć ser Parmezan.   

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE