Świeże kalmary zanim zostaną użyte w przepisie kulinarnym należy je odpowiednio przygotować. Zabieg czyszczenia kalmarów nie jest trudny, a kiedy jest już wiadomym, co i z czego zdjąć, to czyszczenie kalmarów będzie przysłowiową bułką z masłem. Kalmary, zaliczane są do owoców morza. Ich budowa nie jest specjalnie skomplikowana; upraszczając to zaledwie obła tuba wyposażona w płetwy, tułów zakończony 10 nogami i szkielet, który ma postać plastikowego patyczka. Zobaczmy krok po kroku, jak oczyścić kalmary. Instruktaż jest wykonany na przykładzie kalmarów "Baby". Taka sama procedura obowiązuje również przy oczyszczaniu większych gatunków kalmarów.
Oczyszczanie kalmarów najlepiej rozpocząć od usunięcia szkieletu, co w praktyce sprowadza się po prostu do jego wyjęcia. Szkielet ma postać „plastikowego” patyczka (1) (2) (3)
Następnie z tuby należy wyjąć cały tułów (4). Czynność ta nie przysparza ani żadnych trudności, ani nie jest czynnością, którą należy utożsamiać z szczególnie " brudną robotą". W tym względzie oczyszczanie kalmara, w porównaniu ze sprawianiem na przykład drobiu to naprawdę przysłowiowa bułka z masłem. Palcem skontrolować, czy tuba jest pusta (5). Większość pozostałych czynności wykonać pod zimną i bieżącą wodą (6).
Tułów kalmara zakończony jest 10 nogami (7), które są jadalne i nie należy ich wyrzucać. Pomiędzy nogami znajduje się otwór gębowy. Po usunięciu otworu gębowego pozostanie mały otwór (8). Dalej znajduje się głowa. Głowę można łatwo wyodrębnić z całości, gdyż to w niej znajduje się mały woreczek z atramentem. Głowę i pozostały tułów należy wyrzucić. Czyszczenie tuby na zewnątrz. Zdjąć z tuby kalmara zewnętrzną filetową skórę (9).
Jest to czynność bardzo łatwa, porównywalna do zdejmowania skórek z maślaka (10).Kalmary " baby" są bardzo plastyczne, dlatego z łatwością można je wywinąć na drugą stronę (11). Ta czynność pozwala na dokładane sprawdzenie, czy wcześniejsze czynności oczyszczania wewnątrz zostały wykonane z należytą starannością (12). Pełną satysfakcję, jeśli chodzi o oczyszczenie tuby kalmarów można odczuć wtedy, jeśli z zewnątrz tuba pozbawiona jest fioletowej skórki, z kolei wewnątrz po usunięciu zawartości oraz po napełnieniu jej wodą, widać, że woda wycieka na zewnątrz przez jej czubek. Oznacza to tyle, że wewnątrz tuby nie ma nawet najmniejszej błonki- czyste " mięso".
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Na koniec króciutko o delikatnej, ale istotnej różnicy pomiędzy kalmarem a mątwą. Szkielet mątwy nie daje się wyjąć, jest on wrośnięty w ściance tuby, dlatego należy go wykroić. Z tego powodu tuby kalmarów można faszerować, a przeciętne tuby mątw kompletnie się do tego nie nadają.