![]() |
Świeże kalmary zanim zostaną użyte w przepisie kulinarnym należy je odpowiednio przygotować. Zabieg czyszczenia kalmarów nie jest trudny, a kiedy jest już wiadomym, co i z czego zdjąć, to czyszczenie kalmarów będzie przysłowiową bułką z masłem. Kalmary, zaliczane są do owoców morza. Ich budowa nie jest specjalnie skomplikowana; upraszczając to zaledwie obła tuba wyposażona w płetwy, tułów zakończony 10 nogami i szkielet, który ma postać plastikowego patyczka. Zobaczmy krok po kroku, jak oczyścić kalmary. Instruktaż jest wykonany na przykładzie kalmarów "Baby". Taka sama procedura obowiązuje również przy oczyszczaniu większych gatunków kalmarów.
![]() |
![]() |
![]() |
Oczyszczanie kalmarów najlepiej rozpocząć od usunięcia szkieletu, co w praktyce sprowadza się po prostu do jego wyjęcia. Szkielet ma postać „plastikowego” patyczka (1) (2) (3)
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie z tuby należy wyjąć cały tułów (4). Czynność ta nie przysparza ani żadnych trudności, ani nie jest czynnością, którą należy utożsamiać z szczególnie " brudną robotą". W tym względzie oczyszczanie kalmara, w porównaniu ze sprawianiem na przykład drobiu to naprawdę przysłowiowa bułka z masłem. Palcem skontrolować, czy tuba jest pusta (5). Większość pozostałych czynności wykonać pod zimną i bieżącą wodą (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Tułów kalmara zakończony jest 10 nogami (7), które są jadalne i nie należy ich wyrzucać. Pomiędzy nogami znajduje się otwór gębowy. Po usunięciu otworu gębowego pozostanie mały otwór (8). Dalej znajduje się głowa. Głowę można łatwo wyodrębnić z całości, gdyż to w niej znajduje się mały woreczek z atramentem. Głowę i pozostały tułów należy wyrzucić. Czyszczenie tuby na zewnątrz. Zdjąć z tuby kalmara zewnętrzną filetową skórę (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Jest to czynność bardzo łatwa, porównywalna do zdejmowania skórek z maślaka (10).Kalmary " baby" są bardzo plastyczne, dlatego z łatwością można je wywinąć na drugą stronę (11). Ta czynność pozwala na dokładane sprawdzenie, czy wcześniejsze czynności oczyszczania wewnątrz zostały wykonane z należytą starannością (12). Pełną satysfakcję, jeśli chodzi o oczyszczenie tuby kalmarów można odczuć wtedy, jeśli z zewnątrz tuba pozbawiona jest fioletowej skórki, z kolei wewnątrz po usunięciu zawartości oraz po napełnieniu jej wodą, widać, że woda wycieka na zewnątrz przez jej czubek. Oznacza to tyle, że wewnątrz tuby nie ma nawet najmniejszej błonki- czyste " mięso".
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Na koniec króciutko o delikatnej, ale istotnej różnicy pomiędzy kalmarem a mątwą. Szkielet mątwy nie daje się wyjąć, jest on wrośnięty w ściance tuby, dlatego należy go wykroić. Z tego powodu tuby kalmarów można faszerować, a przeciętne tuby mątw kompletnie się do tego nie nadają.