![]() |
Oto mój przepis na torcik jogurtowy z truskawkami. Spód deseru wykonałam z pokruszonych herbatników i masła Petit Beurre. Z kolei masa tortu to w zasadzie MUS zrobiony z jogurtu truskawkowego oraz ubitej śmietany. Masę wzmocniłam dodatkiem małej ilości żelatyny. Dzięki bitej śmietanie mus jest bardzo puszysty, wprost taki który rozpływa się w ustach. Gotowy torcik polałam zmiksowanymi truskawkami.
Przepis nie jest pracochłonny. Nie licząc kliku godzin, w czasie których deser musi pozostać w lodówce aby stężał, czas na jego przygotowanie to nie więcej niż 20 minut.
W sezonie na truskawki proponuję wypróbować ten przepis. Jest łatwiutki i pyszny.
Na koniec kilka słów o cukrze. Proponuję najpierw wykonać masę i ją spróbować. Zawsze mus jogurtowy z bitą śmietaną możecie dosłodzić dodając do niego cukier puder.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od dodania do żelatyny wody. Ilość wody wynika z iloczynu 5 g żelatyny x 5= woda (g). Teraz pokruszcie na piasek herbatniki. Najszybciej będzie jeśli herbatniki zmiksuje w pojemniku blendera. W kuchence mikrofalowej rozpuście masło, dodajcie je do herbatników i całość wymieszajcie (1). Tak przygotowane herbatniki przełóżcie do tortownicy wyłożonej folia spożywczą (2). Wyrównajcie i przyciśnijcie spód. Tortownicę włóżcie do lodówki. Teraz ubijcie schłodzoną śmietanę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Żelatyna w tym czasie stała się ciałem stałym, dlatego włóżcie ją na kilka chwil do kuchenki mikrofalowej, aby stała się znów płynna. Dodajcie żelatynę do jogurtu i wymieszajcie (4). Do jogurtu dodajcie ubitą śmietanę (5). Całość wymieszajcie i spróbujcie czy masa jest dla Was dostatecznie słodka. W razie potrzeby dodajcie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na przygotowane wcześniej herbatniki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Masę wyrównajcie (7) (8). Tortownicę ponownie włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy torcik jogurtowy pokrójcie na porcje. Na każdy kawałek dodajcie zmiksowane truskawki z cukrem (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję