Mam dla Was naprawdę fajny przepis na kruche ciastka ( nie kamienie), które wycina się foremkami. Przepis łatwo jest zapamiętać, gdyż suma suma ilości masła i cukru pudru daje wynik ilości mąki którą należy użyć do wykonania ciasta kruchego. W moim przypadku 100 g masła+ 100 g cukru pudru = 200 g mąki. Do tego wystarczy dodać małe jajko, proszek do pieczenia oraz perfumy, polecam: skórkę cytrynową, pomarańczową czy na przykład cynamon.
Aby ciastka były leciutkie i kruche musicie użyć mąki o najmniejszej ilości glutenu czyli o najniższym typie. Mąka tortowa Extra Basia typ 405 jest idealna.
Moje ciastka mają kształt gwiazdki i składają się z dwóch warstw. W środku każdej umieściłam konfitury. Zapraszam na szczegóły tego pysznego przepisu. Zajrzyjcie również poniżej do modułu Porady Tapendy. Podaję tam więcej szczegółów dla osób, które lubią wiedzieć co i jak. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąki Tortowej Extra Basia. Zapraszam również na FILM z realizacji tego przepisu.
Do masła o temperaturze pokojowej dodajcie cukier puder oraz wytypowany aromat (1) (2) (3). Całość krótko wymieszajcie przy pomocy miksera tylko do połączenia się składników.
Teraz dodajcie jajko i znów krótko całość wymieszajcie tylko do połączenia się składników (4). Na końcu dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i znów krótko całość mieszajcie, aby tylko połączyć składniki (5). Każdy etap mieszania to nie więcej niż 30 s. Teraz ciasto wyłóżcie na oprószoną mąka stolnicę. Jeśli ciasto się klei- dodajcie tyle mąki, aby uformować z niego kulę (6). Ciasto umieśćcie w lodówce na 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkujcie do grubości 3-4 mm. Wytnijcie wytypowany kształt (7). Ja użyłam 2 foremki w kształcie gwiazdek. Jedną gwiazdkę położyłam na drugiej i dodałam wytypowane konfitury (8) (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciastka muszą się piec przez 15 minut. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję