Lukier królewski przygotowuje się z cukru pudru, białka i dodatku soku z cytryny. Lukrem królewskim nie pokrywa się ani pączków ani drożdżówek czy jagodzianek, służy on wyłącznie do dekoracji ciastek, pierników i tortów. Jest on oczywiście elementem jadalnym dekoracji. Lukier królewski można zabarwiać- najlepiej barwnikami w żelu.
Przygotowanie lukru nie jest pracochłonne, wystarczy ubić białko z cukrem i sokiem z cytryny. Konsystencja lukru jest gęsta, lekko ciągnąca się i elastyczna. Do dekorowania lukrem królewskim wypieków, najwygodniej używać woreczka z dedykowaną końcówką, alternatywnie wystarczy użyć papier do pieczenia zwinięty w rulonik- ten ostatni sposób ja wykorzystałam do udekorowania pierników.
Po wykonaniu lukru macie około godzinę czasu, aby go wykorzystać do udekorowania swoich wypieków. Po tym czasie lukier zaczyna wysychać. To nie znaczy że już nic nie można z nim zrobić. Jeśli do tej pory lukier używaliście do wykonywania finezyjnych szlaczków, teraz kiedy lukier robi się suchy wystarczy dodać do niego odrobinę gorącej wody, wymieszać i włożyć do tej lżejszej konsystencji lukru ciastka czy pierniki. Przykłady prezentuje poniżej. Zapraszam na szczegóły przepisu. Z kolei TUTAJ znajdziecie u mnie przepis na pierniki.
Do cukru pudru dodajcie białko (1) oraz sok z cytryny (2). Całość ubijcie. Zajmie Wam to ok. 2-3 minuty (3).
Konsystencja lukru królewskiego po ubiciu składników (4). Taki lukier najbardziej nadaje się do wykonywania dekoracyjnych szlaczków (5). Z kolei lżejsza jego konsystencja czyli z dodatkiem wody służy do wykonywania wypełnień czy do całkowitego pokrywania pierników lukrem poprzez ich w nim zamaczanie (6).
Dekorowałam pierniki zrobione przy pomocy wykrawaczek pochodzących z SKLEPU GALICJA. Rzućcie okiem na całą ofertę wykrawaczek do pierników.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję