PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-11-27

Jak zrobić lukier królewki

Jak zrobić lukier królewki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2-3 minuty
Ilość porcji Ilość porcji: 3/4 szklanki
 
Przeczytaj również: Drożdżówki z serem

Lukier królewski przygotowuje się z cukru pudru, białka i dodatku soku z cytryny. Lukrem królewskim nie pokrywa się ani pączków ani drożdżówek czy jagodzianek, służy on wyłącznie do dekoracji ciastek, pierników i tortów. Jest on oczywiście elementem jadalnym dekoracji. Lukier królewski można zabarwiać- najlepiej barwnikami w żelu.  
Przygotowanie lukru nie jest pracochłonne, wystarczy ubić białko z cukrem i sokiem z cytryny. Konsystencja lukru jest gęsta, lekko ciągnąca się i elastyczna. Do dekorowania lukrem królewskim wypieków, najwygodniej używać woreczka z dedykowaną końcówką, alternatywnie wystarczy użyć papier do pieczenia zwinięty w rulonik- ten ostatni sposób ja wykorzystałam do udekorowania pierników.
Po wykonaniu lukru macie około godzinę czasu, aby go wykorzystać do udekorowania swoich wypieków. Po tym czasie lukier zaczyna wysychać. To nie znaczy że już nic nie można z nim zrobić. Jeśli do tej pory lukier używaliście do wykonywania finezyjnych szlaczków, teraz kiedy lukier robi się suchy wystarczy dodać do niego odrobinę gorącej wody, wymieszać i włożyć do tej lżejszej konsystencji lukru ciastka czy pierniki. Przykłady prezentuje poniżej. Zapraszam na szczegóły przepisu. Z kolei TUTAJ znajdziecie u mnie przepis na pierniki.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do cukru pudru dodajcie białko (1) oraz sok z cytryny (2). Całość ubijcie. Zajmie Wam to ok. 2-3 minuty (3)

Konsystencja lukru królewskiego po ubiciu składników (4). Taki lukier najbardziej nadaje się do wykonywania dekoracyjnych szlaczków (5). Z kolei lżejsza jego konsystencja czyli z dodatkiem wody służy do wykonywania wypełnień czy do całkowitego pokrywania pierników lukrem poprzez ich w nim zamaczanie (6).
Dekorowałam pierniki zrobione przy pomocy wykrawaczek pochodzących z SKLEPU GALICJA. Rzućcie okiem na całą ofertę wykrawaczek do pierników.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE