Proponuję, abyście wypróbowali przepis na krokiety wykonane z ciasta filo. Prawdą jest, że ciasto filo to taki cudowny wynalazek i że cokolwiek w nie zostanie owinięte w końcowym rezultacie jest zjawiskowo przepyszne. Na początek proponuję swojskie smaki, czyli nadzienie wykonane z pieczarek usmażonych z cebulką. Skoro nie musiałam wykonywać ciasta, a gotowe wystarczyło tylko odmrozić, postanowiłam również, że krokiety wykonam w ekstremalnie najkrótszym czasie. Słowo stało się ciałem i pierwszą czynnością jaką wykonałam to było nastawienie piekarnika, drugą czynnością było wyjęcie z szafy blendera. Kiedy cała machina poszła w ruch okazało się, że całkowity czas przygotowania krokietów, z upieczeniem ich włącznie, zajęło mi jakieś 50 minut. Przepis polecam na każdą okazję- na co dzień i od święta. Pycha !
Wykonanie farszu: jeśli chcecie zrobić farsz równie szybko jak ja to zrobiłam polecam użycie blendera. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie na mniejsze kawałki, umieśćcie je w pojemniku blendera (1) i poszatkujcie. Zajmie to Wam około 5 s. Na patelnię dodajcie olej oraz przygotowaną cebulę (2). Podsmażcie cebulę. W tym czasie przy pomocy blendera również poszatkujcie pieczarki (3).
Pieczarki po użyciu blendera (4). Teraz pieczarki dodajcie do cebuli (5). Dla aromatu dodajcie pieprz (6).
Dla smaku dodajcie sól (7). Smażcie całość do momentu kiedy woda z pieczarek wyparuje. Przygotowanie krokietów: rozpuście masło. Rozłóżcie rulon ciasta filo. Ja krokiety wykonywałam z 3 warstw ciasta, które smarowałam masłem w sposób nie przesadnie metodyczny, dotyczy to zarówno powierzchni jak i poszczególnych warstw ciasta (8). Chodzi o to, aby nie przesadzić z ilością masła. Następnie 3 warstwy jednocześnie przekroiłam wzdłuż długiego boku na 3 paski ( każdy składający się z 3 warstw) (9).
Na każdy pasek dodałam porcję przygotowanego farszu (10) i zgięłam ciasto w kształt trójkąta prostokątnego (11). Takie zginanie kontynuowałam do końca długości paska ciasta, a całą procedurę powtarzałam aż do wyczerpania się wszystkich arkuszy ciasta filo. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie złożone krokiety. Wierzch krokietów posmarujcie rozkłóconym jajkiem (12).
Polecam również oprószyć krokiety makiem lub na przykład ziarnami sezamu (13). Krokiety muszą się piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut lub do momentu kiedy się zarumienią (14) (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję