Zapraszam na przepis na kopytka w sosie pomidorowym z mozarellą. Propozycją będą również ukontentowani wielbiciele kuchni włoskiej- jako że przepis na kopytka jest identyczny z tym jak robi się włoskie kluseczki gnocchi, czyli dodaje się ugotowane ziemniaki, jajko i mąkę. Ilość mąki nie może być przesadzona i w tym zakresie proponuję skorzystać ze metody robienia śląskich klusek- co zobaczycie poniżej.
Sos wykonałam bardzo prosto; użyłam pomidory konserwowane, oliwę, czosnek oraz garść listków bazylii. Do gotowego sosu dodałam pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pod wpływem temperatury ser rozpoczyna się rozpustnie ciągnąć. Na sam koniec danie oprószyłam startym serem Grana Padano. Niebo w gębie- gwarantuję. Do przygotowania kopytek użyłam Mąkę Poznańską Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Pracę proponuję rozpocząć od ugotowania ziemniaków i przygotowania sosu: na patelnię dodajcie oliwę oraz czosnek (1). Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuńcie go z patelni lub pozostawicie go do końca wykonywania sosu. Dodajcie pomidory oraz, wodę, liście bazylii oraz sól i pieprz do smaku (2) (3). Całość gotujcie do momentu kiedy sos zgęstnieje i stanie się błyszczący od oliwy.
Kopytka: ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (4). Włóżcie je do półmiska, wyrównajcie, łyżką nakreślcie 2 przecinające się linie, która podzieli ziemniaki na 4 części. Jedną część usuńcie z półmiska (5) i to miejsce wypełnijcie mąką (6)
oraz dodajcie jajko oraz szczyptę soli (7). Dodajcie również usunięta ziemniaki i zawartość półmiska wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie całość na gładkie ciasto na kopytka. Zajmie Wam to kilka chwil. Ciasto podzielcie na kawałki, zrolujcie, lekko spłaszczcie i pokrójcie na kopytka (8). Kopytka włóżcie do osolonego wrzątku. Mieszając gotujcie do ich wypłynięcia (9)
a następnie dodajcie je do przygotowanego ciepłego sosu i całość wymieszajcie (10). Teraz dodajcie pokrojoną mozzarellę i znów wszytko wymieszajcie (11). Każdą porcję kopytek oprószcie startym serem długodojrzewającym (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję