PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-11-23

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Domowa biała kiełbasa

Zgaduję, że jeśli teraz zajrzeliście na przepis na Piernik Staropolski , to znaczy, że wpadliście na stronę Tapenda.pl w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Bardzo mi z tego powodu miło i zapraszam Was również na inne przepisy świąteczne.
Jest to pierwsza część wpisu dotycząca przygotowania Piernika Staropolskiego i dotyczy tylko przygotowania ciasta na piernik. Druga część wpisu pojawi się za kilka tygodni, kiedy będę piec piernik.
Do przygotowania przepisu użyłam przepisu z książki  “ W staropolskiej kuchni i przy stole autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.
Do ciasta na piernik można oprócz wymienionych niżej składników dodać również posiekane orzechy, migdały czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ilości składników podanych w przepisie przygotowane są dla formy o wymiarze 40 x 28 cm i z ciasta wyjdą 3 blaty. Zapraszam na szczegóły przepisu na tradycyjne ciasto dojrzewające na świąteczny piernik.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do garnka dodajcie masło, miód i cukier (1) (2) (3). Całość wolno podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia się składników i pozostawcie masę do wystudzenia.

Następnie do miski przesiejcie mąkę, dodajcie jajka, zimne mleko z rozpuszczoną w nim sodą (4) (5) (6),

przyprawę korzenną do piernika (7) oraz przygotowaną wcześniej i wystudzoną masę (8). Wszystkie składniki musicie wyrobić na jednolitą masę (9). Tak przygotowane ciasto przykryjcie talerzem i wstawcie do lodówki na 4-6 tygodni. Ja ciasto przełożyłam do plastikowego spożywczego pojemnika z wieczkiem. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE