PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-12-27

Jak zrobić Piernik Staropolski

Jak zrobić Piernik Staropolski
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok.2-3 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 40x 28 cm
 
Przeczytaj również: Śledzie w sosie majonezowym

Piernik Staropolski to bardzo apetyczny element świąt Bożego Narodzenia. Opowiem Wam o tym jak ja zrobiłam mój świąteczny piernik.
Ilości składników podane w przepisie przygotowane są dla blaszki o wymiarze 40 x 28 cm. Zważywszy na to, że należy upiec 3 blaty piernika oraz to, że ciasto podczas pieczenia rośnie, z podanych ilości wyjdzie naprawdę ogromna ilość piernika. Z tego powodu postanowiłam przygotować piernik staropolski z połowy ilości składników. 4 tygodnie temu przygotowałam ciasto na piernik, które przechowywałam w zamkniętym pudełku spożywczym w lodówce. Szczegóły jak przygotować ciasto na piernik staropolski znajdziecie TUTAJ.
4 dni przed świętami ciasto na piernik podzieliłam na 3 porcję i upiekłam, każdą osobno,w keksówce o wymiarze dna 22x 8 cm. Ciasto urosło podczas pieczenia i w ten sposób otrzymałam 3 sporawe chlebki. Każdy chlebek przekroiłam wzdłuż na 3 blaty. Z 6 foremnych blatów złożyłam 2 pierniki, z kolei na 3 wierzchnie warstwy chlebków od razu znaleźli się chętni do ich konsumpcji wink Alternatywnie mogłam również posłużyć się formą prostokątną, np. 27x 21 cm.
Piernik po upieczeniu był miękki, co mnie bardzo zaskoczyło, ponieważ naczytałam się wielu opinii, że piernik po upieczeniu jest twardy i musi skruszeć. Gdybym wiedziała, że coś takiego mi się przydarzy, wówczas zorganizowałbym się, i jeszcze tego samego dnia skończyłabym piernik, a tak pokrojone ciasto przełożyłam papierem do pieczenia, owinęłam je folią spożywczą i włożyłam do lodówki na 2 dni.
Ostatecznie piernik przełożyłam domową masą marcepanową oraz śliwkami w czekoladzie firmy Eterno. Konfiturą śliwkową pokryłam również wierzch i boki piernika i dopiero wtedy piernik oblałam czekoladą. Myślicie, że piernik był dobry ? Powiem Wam prawdę- piernik był wyśmienity. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąkę Poznańską Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto piernikowe
 
 
składniki na masę marcepanową
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Dojrzałe ciasto podzieliłam na 3 porcje, aby były równe, użyłam wagi kuchennej (1) (2). Ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia na wymiar keksówki. Ciasto jest elastyczne i można również uformować ręcznie (3).

Ciasto wraz z papierem przełożyłam do formy (4). Pieczenie: nastawiłam piekarnik na 170 stopni. Z uwagi na ilość ciasta w keksówce pieczenie zajęło mi aż 35 minut. Mam 1 keksówkę, zatem operację powtórzyłam 3 razy. Chlebki po upieczeniu (5). Chlebki po przekrojeniu i ułożeniu 2 pierników. Po prawej stronie widać “odpady” (6).  

Blaty pierników przełożone papierem do pieczenia, gotowe do owinięcia folią spożywczą (7)2 dni później. Przygotowałam domową masę marcepanową. Instrukcja znajduje się TUTAJ.  Porcję masy marcepanowej uformowałam do wielkości piernika i przełożyłam go (8) (9).

Drugą warstwa nadzienia zrobiłam ze śliwek w czekoladzie (10) (11). Złożony piernik również wysmarowałam konfiturą śliwkową ( wierzch i boki), piernik polałam polewą czekoladową i dodałam pokruszone orzechy włoskie (12). Przygotowanie polewy czekoladowej jest bardzo proste. Wystarczy do garnuszka dodać połamaną czekoladę, śmietanę i całość podgrzewać do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Po odczekaniu kilku minut ( aby polewa nie była zbyt gorąca), czekolada nadaje się do użycia.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Odnosząc sie do mojego doświadczenia, proponuję piernik po upieczeniu i wystudzeniu odrazu przełożyć konfiturami, masą marcepanową i dodac polewę. Leżakowanie w lodówce nie posmarownych niczym blatów piernika, spowodowało w mojej ocenie to, że ciasto straciło ciut ze swojej wilgotności. Gotowy piernik, należy przykryć folią spożywczą i można go tak przechowywać (w chłodnym miejscu) nawet przez kilka dni. 
  2. Naddatek masy masy i polewy czekoladowej można zamrozić i użyć je przy najbliższej nadarzającej się okazji. 

   

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE