PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-12-04

Sernik Zebra

Sernik Zebra
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut +pieczenie+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma śr. 21 cm
 
Przeczytaj również: Carpaccio wołowe z parmezanem, kaparami i rukolą

Jak nie trudno się domyśleć nazwa “sernik zebra” związany jest wyglądem sernika; w przekroju sernika widoczne są paski charakterystyczne dla zebry. Taki efekt łatwo uzyskać, wystarczy do formy dodawać naprzemiennie dwukolorową masę. Zerknijcie okiem na wizualizacje oraz na film.  
Opowiem Wam o moim przepisie na sernik Zebra. Do przygotowania deseru użyłam mielony twaróg na sernik, który sprzedawany jest w wiaderku. Do jednej części masy dodałam aromat cytrynowy ( polecam również aromat pomarańczowy) a do drugiej dodałam krem czekoladowy Nutella. Ostatecznie dodałam 200 g Nutelli, i kierowałam się smakiem oraz kolorem masy. Wierzch sernika udekorowałam polewą czekoladową.
Przygotowanie tego przepisu zabierze Wam nie więcej niż 10 minut. Potem piecznie- 60 minut oraz całonocne chłodzenie. W rezultacie otrzymacie bardzo kremowy deser, który zawojuje Wasze kubki smakowe. Dla innych wymiarów form- użyjcie Przelicznika Form. To ten czerwony przycisk znajdujący się nad tytułem przepisu. Zapraszam serdecznie na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na sernik
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sernika: do miski dodajcie twaróg oraz śmietanę (1). Całość krótko ubijajcie tylko do połączenia się składników. Kontynuując ubijanie dodawajcie cukier (2), a potem jajka (3)

Teraz dodajcie mąkę ziemniaczaną i znów wszystko krótko ubijajcie tylko do połącznia się składników (4). Masę serową podzielcie na pół. Do jednaj części dodajcie krem czekoladowy (5), a do drugiej wytypowany aromat (6).

Formę wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. W przypadku tortownic, papier do pieczenia zapobiegnie ewentualnym wyciekom masy serowej. Do formy dodawajcie naprzemiennie po łyżce masy serowej z każdego koloru (7) (8)Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni. Sernik musi się piec przez 60 minut. Po tym czasie uchylcie lekko drzwi piekarnika i pozostawcie w nim sernik przez następne 60 minut- piekarnik wyłączony. Następnie sernik wyjmijcie z piekarnika, pozostawcie go do wystudzenia, a na koniec włóżcie go do lodówki na całą noc. Przygotowanie polewy czekoladowej: do garnuszka dodajcie śmietanę oraz połamaną w kostki czekoladę. Całość podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Gotową polewą udekorujcie sernik i zaczekajcie aż polewa stężeje (9).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Twaróg możecie zastąpić serem ricotta
  2. Zamiast kremu czekoladowego możecie użyć rozpuszoną czekoladę w ilości do smaku. 
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE