PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-28

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zupa fasolowa z sałatą i boczkiem

Jak tylko słońce się schowa to od razu chce się zjeść coś rozgrzewającego, wartością dodaną jest również to, że można się ogrzać się przy piekarniku. Proponuję przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Proponuję tradycyjną włoszczyznę i choć TA kojarzy się z szybkimi daniami, to w przypadku zapiekanek makaronowych należy uzbroić się w cierpliwość. Powód jest jeden - mięso musi się dusić, aby stało się mięciutkie i nabrało aromatu. Przepis na zapiekankę makaronową jest wieloetapowy, dlatego ten przepis polecam na leniwe weekendy.
A skoro mówimy o etapach, to pierwszym jego etapem jest zrobienie sosu do makaronu. Tak jak napomknęłam wcześniej nie może być w tej kwestii pośpiechu, czas który należy poświęcić na zrobienie dobrego sosu, nie odbiega od tego, który należy przeznaczyć na zrobienie dobrej zupy. Zejdzie Wam godzina jak nic. W tym czasie można wiele rzeczy zrobić, na przykład pogadać z przyjaciółką przez telefon. Czas na miłej rozmowie szybko leci, w końcu nadejdzie ten moment, aby przejść do następnego etapu i przygotować naturalny zagęszczacz dla zapiekanki makaronowej, coś w rodzaju sosu beszamelowego, tyle że zamiast mleka wystarczy użyć wywar. Po raz kolejny kuchenna alchemia zadziała i to jak. Ostatni etap to złożenie zapiekanki makaronowej i włożenie jej piekarnika. Po 20 minutach z piekarnika wyjmuje się produkt o jakości adekwatnej do czasu, który się wcześniej jemu poświęciło. Hulaj dusza piekła nie ma. Zapraszam serdecznie na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki dla makaronu
 
 
składniki na zasmażkę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od dodania do suszonych grzybów gorącej wody oraz przygotowania wywaru. Następnie na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodawajcie mielone mięso oraz szynkę (1) (2). Do przesmażonego mięsa dodajcie wodę w której moczyły się grzyby oraz grzyby (3).

Aby mięso się dobrze udusiło podlewajcie je przygotowanym wywarem (4). Do smaku dodajcie gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz (5). Dodajcie również konserwowane pomidory (6).

Całość duście pod przykryciem do momentu kiedy mięso będzie miękkie. Zajmie Wam to około 1 godziny. W tym czasie dodawajcie wywar, za każdym razem kiedy ten się wygotuje (7). W czasie kiedy gotuje się sos przygotujcie zasmażkę. W garnku rozpuście masło, dodajcie mąkę oraz cześć wywaru (8) (9). Gotujcie zasmażkę do momentu kiedy ta zrobi się gęsta jak budyń. Używajcie rózgi, dzięki której nie utworzą się grudki.

Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie do aromatycznego sosu (10). Składanie zapiekanki: do oddzielnej patelni dodajcie warstwę makaronu z sosem oraz część zasmażki (11) (12).

Teraz dodajcie kolejną warstwę makaronu oraz zasmażkę (13) (14). Na koniec dodajcie dodajcie starty parmezan (15)Piecznie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Zapiekanka musi się zapiekać przez 20 minut + 5 minut z funkcją grill. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest gotowa i bardzo gorąca. Pychotka.
 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE