Proponuję idealne połączenie jakim jest czekoladowe brownie z kremem brzoskwiniowym. Ciasto wykonałam tylko tyle, aby stanowił on bazę dla deseru.
Krem wykonałam na bazie kremowego jogurtu naturalnego z dodatkiem ubitej śmietany, dzięki temu krem jest leciutki i puszysty. Aby krem był prawdziwie brzoskwiniowy dodałam do niego zmiksowane na puree świeże brzoskwinie. Przygotowanie deseru, biorąc pod uwagę przygotowanie, pieczenie oraz wystudzenie ciasta zajmuje około 2 godzin. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą.
Schłodzony deser polecam na letnie przyjęcie. Jeśli chcielibyście wykonać deser w większej lub mniejszej ilości polecam skorzystać z kalkulatora. Serdecznie polecam i zapraszam na na szczegóły przepisu.
Przygotowanie ciasta: wybijcie jajka, dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie dodając po trochu cukier (1). Do jasnej i ubitej masy dodajcie kakao oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia (2) (3). Całość wymieszajcie. Tortownicę wysmarujcie masłem i oprószcie kakao. Wlejcie ciasto. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Brownie musi się piec przez 20 do minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu warstwa ciasta będzie wynosić ok. 1,5 cm. Cisto pozostawcie do wystudzenia.
Przygotowanie kremu: do żelatyny dodajcie 35 g wody. Ilość wody wynika z iloczynu: żelatyna (g) x 5 = woda (g). 2 brzoskwinie obierzcie ze skórki, pokrójcie je na mniejsze kawałki i zmiksujcie na puree (4) (5). W misce połączcie jogurt z puree brzoskwiniowym (6).
W drugiej misce ubijcie śmietanę i dodajcie ją do jogurtu. Cłość wymieszajcie (7) (8). Żelatynę, która teraz ma postać ciała stałego, włóżcie na kilka sekund do mikrofali, aby stała się płynna. Dodajcie żelatynę do masy (9).
Do smaku dodajcie do kremu cukier puder (10). Formę, w której piekło się ciasto, umyjcie i wyłóżcie ją folią spożywczą. Na dno włóżcie upieczone i wystudzone brownie (11), a następnie dodajcie krem (12). Deser włóżcie do lodówki, najlepiej na całą noc, aby stężał oraz aby smaki się przegryzły. Brzoskwinię nr 3 obierzcie ze skórki, pokrójcie w kosteczkę i udekorujcie nią każdą porcję deseru. Brownie z kremem brzoskwiniowym jest gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję