![]() |
Proponuję idealne połączenie jakim jest czekoladowe brownie z kremem brzoskwiniowym. Ciasto wykonałam tylko tyle, aby stanowił on bazę dla deseru.
Krem wykonałam na bazie kremowego jogurtu naturalnego z dodatkiem ubitej śmietany, dzięki temu krem jest leciutki i puszysty. Aby krem był prawdziwie brzoskwiniowy dodałam do niego zmiksowane na puree świeże brzoskwinie. Przygotowanie deseru, biorąc pod uwagę przygotowanie, pieczenie oraz wystudzenie ciasta zajmuje około 2 godzin. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą.
Schłodzony deser polecam na letnie przyjęcie. Jeśli chcielibyście wykonać deser w większej lub mniejszej ilości polecam skorzystać z kalkulatora. Serdecznie polecam i zapraszam na na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ciasta: wybijcie jajka, dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie dodając po trochu cukier (1). Do jasnej i ubitej masy dodajcie kakao oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia (2) (3). Całość wymieszajcie. Tortownicę wysmarujcie masłem i oprószcie kakao. Wlejcie ciasto. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Brownie musi się piec przez 20 do minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu warstwa ciasta będzie wynosić ok. 1,5 cm. Cisto pozostawcie do wystudzenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie kremu: do żelatyny dodajcie 35 g wody. Ilość wody wynika z iloczynu: żelatyna (g) x 5 = woda (g). 2 brzoskwinie obierzcie ze skórki, pokrójcie je na mniejsze kawałki i zmiksujcie na puree (4) (5). W misce połączcie jogurt z puree brzoskwiniowym (6).
![]() |
![]() |
![]() |
W drugiej misce ubijcie śmietanę i dodajcie ją do jogurtu. Cłość wymieszajcie (7) (8). Żelatynę, która teraz ma postać ciała stałego, włóżcie na kilka sekund do mikrofali, aby stała się płynna. Dodajcie żelatynę do masy (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie do kremu cukier puder (10). Formę, w której piekło się ciasto, umyjcie i wyłóżcie ją folią spożywczą. Na dno włóżcie upieczone i wystudzone brownie (11), a następnie dodajcie krem (12). Deser włóżcie do lodówki, najlepiej na całą noc, aby stężał oraz aby smaki się przegryzły. Brzoskwinię nr 3 obierzcie ze skórki, pokrójcie w kosteczkę i udekorujcie nią każdą porcję deseru. Brownie z kremem brzoskwiniowym jest gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję