![]() |
Oto przepis na truskawkowe ciastka. Ciastka są bardzo smaczne i rączki same po nie sięgają. Jest to oczywiście zasługa ich truskawkowego smaku, wzmocnionego skórką z cytryny. Ciastka zostały udekorowane białą czekoladą. Proponuję nie pomijać tego składnika.
Wykonanie ciastek jest bardzo proste. Do ich wykonania użyłam miękkiego masła, które utarłam cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i śmietanką. Potem wystarczy dodać tylko pokrojone truskawki wraz z sokiem i połączyć wszystkie składniki. Ciastka uformowałam przy pomocy rękawa cukierniczego, ale można sobie również poradzić posługując się łyżką. Ciastka po upieczeniu są wilgotne, a to dzięki dużej ilości znajdujących się w nich truskawek. Do wykonanania przepisu uzyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia Przepis serdecznie polecam i zapraszam na na FILM z jego realizacji
![]() |
![]() |
![]() |
Umyte truskawki pokrójcie na kawałeczki (1), dodajcie do nich połowę wskazanej ilości cukru ( 30 g) oraz sok z cytryny (2). Truskawki wymieszajcie i pozostawcie na kilka minut aby puściły sok. Do miękkiego masła dodajcie resztę cukru ( 30 g) i rozpocznijcie ucierać masło z cukrem (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do roztartego masła dodajcie mąkę, proszek do pieczenia, startą skórę z cytryny i kontynuujcie rozcieranie (4) (5). Masa na tym etapie przybierze postać granulek. Dodajcie śmietanę i dalej kontynuujcie rozcieranie aż masa stanie się gładka (6). Będzie ona trochę zbita, ale należy pamiętać że dodamy za chwilę do niej truskawki wraz z sokiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie truskawki wraz sokiem (7). Przy pomocy łyżki całość wymieszajcie do momentu kiedy cały sok się wchłonie. Na blasze z wyposażenia piekarnika połóżcie papier do pieczenia. Uformujcie ciasteczka zachowując pomiędzy nimi odległość (8). Pieczenie: ustawcie piekarnik na 200 stopni ( bez termoobiegu) ciasteczka muszą się piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zredukujcie temperaturę do 180 stopni i kontynuujcie pieczenie przez następne ok. 10 minut lub do zarumienia się ciastek. Ciastka po upieczeniu są miękkie. Białą czekoladę połamcie w kostkę i włóżcie ją do kuchenki mikrofalowej na ok. 60 s. Płynną czekoladą udekorujcie wystudzone ciastka (9).
Brązowy cukier możecie zastąpić białym cukrem.