Chiffon cake ( wym. szifon kejk) to przepis zaczerpnięty z amerykańskiej tradycji kulinarnej, z kolei słowo chiffon to po francusku znaczy – szyfon, czyli bardzo zwiewny materiał używany na eleganckie sukienki. Chiffon cake to najbardziej PUSZYSTE i wilgotne ciacho jakie kiedykolwiek, do tej pory, miałam okazję spróbować. Je trzeba zrobić, aby samemu się przekonać o czym piszę
Dodatkowo, zaletą tego wypieku jest niesamowita łatwość jego wykonania, a to oznacza, że wystarczy proste składniki połączyć przy pomocy rózgi kuchennej i dodać do tego ubite na sztywno białko. Chiffon cake najłatwiej jest zrobić w postaci cytrynowej, gdyż składniki na jego wykonanie bez trudy znajdziecie w domu czy na półce sklepowej. Ciasto cytrynowe chiffon cake upiekłam w formie do babki.
Przepis uczestniczy w konkursie “Piątek Pieczenia Początek” Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Żółtka oddzielcie od białek. Cytrynę sparzcie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów; skórkę cytryny zetrzyjcie i wyciśnijcie z niej sok. Do miski dodajcie suche składniki, czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia (1). Wszystko dokładnie zmieszajcie przy pomocy rózgi kuchennej. Teraz dodajcie do miski składniki mokre: wodę, olej- ponownie wszystko wymieszajcie rózgą (2) (3),
i dodajcie żółtka (4), i znów wszystko wymieszajcie energicznie rózgą (5) Na koniec dodajcie przygotowaną startą skórkę oraz sok z cytryny- ostatnie wymieszanie. Do białek dodajcie szczyptę soli i białka ubijcie na sztywno (6).
Ubite białka dodajcie do zrobionej wcześniej masy z żółtkami (7). Wszystko delikatnie wymieszajcie i przełóżcie do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Jeśli używacie formę silikonową można tę czynność pominąć (8). Pieczenie: 170 stopni, pieczenie góra- dół, bez termoobiegu, środkowa półka. Czas pieczenia do suchego patyczka, czyli ok. 50 min (9). Upieczony chiffon cake pozostawcie w formie do całkowitego wystudzenia. Leciutko opadnie. Następnie przy pomocny noża oddzielcie ciasto od formy i wyłóżcie ciasto na talerz.
Przygotowanie lukru: do cukru pudru dodajcie sok z cytryny oraz niewielką ilość gorącej wody (10). W razie konieczności zawsze można dodać więcej wody. Energicznie wymieszajcie składniki. Lukrem ozdóbcie ciasto (11). Jako dekoracja mogą posłużyć plasterki cytryny (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję