PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Krem cukierniczy- Crema Pasticcera

Krem cukierniczy- Crema Pasticcera
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Sernik z czerwoną porzeczką

Przepis na krem cukierniczy musiałam koniecznie wyodrębnić, gdyż oprócz tego, że budyniowy krem Pasticcera jest klasykiem włoskiego cukiernictwa, to w dodatku stał się moim ulubionym kremem. Kremu Pasticcera używam jako nadzienia do pączków. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował pączków Bomboloni, zapraszam również do zapoznania się z przepisem na pączki. Krem cukierniczy Pasticcera wykorzystuję również do tart owocowych wykonanych na kruchym cieście oraz do przekładania ciast. Krem Pasticcera wykonuje się na bazie ubitych z cukrem żółtek. Następnie dodawane jest mleko oraz mąka. W odróżnieniu od innych kremów budyniowych, kremu cukierniczego nie wykonuje się z dodatkiem mąki ziemniaczanej tylko mąki pszennej dlatego krem nie posiada charakterystycznej dla kremów budyniowych kleistej konsystencji. Klasyczny krem Pasticcera jest uperfumowany startą skórką cytrynową. Cytrynowy zapach, to jego znak rozpoznawczy. Przepis bazowy na krem, można rozwijać według własnych upodobań. Na przykład do kremu można dodać kakao, bitą śmietanę, żelatynę, skórę pomarańczową, wanilię itp.     

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku oddzielcie żółtka od białek (1). Białka nie będą Wam potrzebne w tym przepisie. Żółtka musicie ubić z cukrem na gładką i jasną masę (2) (3).

Do ubitych żółtek dodajcie mąkę i całość wymieszajcie (4). Sparzcie cytrynę wrzątkiem, aby zmyć środki konserwujące, zetrzyjcie skórkę (5) i dodajcie ją również do masy (6).

Na końcu dodajcie mleko (7) i ugotujcie z podanych składników budyń (8). Pamiętajcie o nieprzerwanym mieszaniu. Dobrze jest też użyć garnka z grubym dnem, aby krem się nie przypalił. Ciepły krem przełóżcie do czystego naczynia do wystudzenia, ale szczelnie przykryjcie krem folią spożywczą, co zapobiegnie wyschnięciu jego wierzchniej warstwy (9). Zimy krem nadaje się do dalszego zastosowania.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do przygotowania kremu cukierniczego możecie użyć również innej metody, która nie wymaga użycia miksera. Jej szczegóły prezentuję w przepisie na Ciasto Dyplomatka. Zapraszam laugh
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE