PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-10-31

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 27x 20 cm
 
Przeczytaj również: Zupa z kalmarów z groszkiem

Proponuję przepis na łatwe ciasto bananowe. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy zblenować banany, dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. W przepisie wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą, gdyż dobrego błonnika nigdy dość. Możecie użyć inną mąkę. Przepis jest robiony trochę na oko, a to oznacza, że jeśli masa ciasta jest zbyt gęsta wystarczy dodać odrobinę mleka, z kolei jeśli jest zbyt rzadka wystarczy dodać więcej mąki. Warto spróbować surowe ciasto i sprawdzić czy jest wystarczająco słodkie. W razie potrzeby można dodać cukru. Wagę bananów 800 g ( 4 sztuki) podaję wraz ze skórką. Do wykonania ciasta bananowego polecam użyć mocno dojrzałe banany. Banany niedojrzałe powodują że ciasto po upieczeniu ma specyficzny zapach, który może przeszkadzać, aczkolwiek po 1 dniu ten aromat się ulatnia.
Do ciasta możecie dodać takie dodatki jakie lubicie. Ja dodałam orzechy i migdały; polecam również min. rodzynki i żurawinę,  Upieczone ciasto dosmaczyłam i udekorowałam polewą czekoladową. Do wykonanania przepisu użyłam min. mąkę z pełnego przemiału - Basia. Bardzo polecam, zapraszam na szczegóły przepisu oraz na film z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na ciasto bananowe
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od zmielenia orzechów i migdałów. Do miski dodajcie pokrojone banany, jajka, mleko (1) (2) (3)

i cukier (4). Można użyć zwykły cukier. Całość zblendujcie, następnie dodajcie 3-4 łyżki kakao (5), w zależności od smaku ciasta. Dodajcie mąkę i proszek do pieczenia (6). Całość wymieszajcie rózgą do połączenia się składników. 

Na koniec dodajcie zmielone orzechy i znów wymieszajcie (7) (8). Ciasto wyłóżcie do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzch można dodać pokruszone orzechy. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni, bez temoobiegu, pieczenie góra- dół. Ciasto bananowe musi się piec przez ok. 30-40 minut lub do suchego patyczka. Wykonanie czekolady: czekoladę połamcie w kostki, dodajcie śmietanę i całość podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy. Gotową polewą udekorujcie ciasto bananowe (9).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE