PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Gnocchi dyniowe

gnocchi dyniowe
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Spaghetti z parmezanem i masłem

Gnocchi dyniowe to popularne kopytka z dyni cieszące się ogromną popularnością jesienią, czyli w sezonie zbiorów dyni. Gnocchi dyniowe można wykonać tylko z samego puree dyniowego, w takim przypadku należy jednak bardzo precyzyjnie dobrać gatunek dyni, który charakteryzuje zwarty miąższ o stosunkowo małej ilości wody. Czym miąższ dyniowy będzie bardziej wodnisty, tym trudniej będzie wykonać kluseczki i będzie koniecznym dodać bardzo dużą ilość mąki, ze szkodą jednak dla jakości klusek. Polecam wykonać dyniowe gnocchi łącząc puree ziemniaczane oraz dyniowe mniej więcej w proporcji 50/50 z dodatkiem mąki w ilości ile ciasto zabierze, zważywszy jednak, że czym mniej mąki zostanie użyte, tym korzystniejsze to będzie dla smaku oraz miękkości kluseczek. Dynia kocha przyprawy, a żółte dyniowe gnocchi charakteryzuje połączony aromat gałki muszkatołowej oraz nuta cynamonu, z tego powodu te kluseczki bardzo dobrze smakują nawet z najprostszym "kondimentem", czyli z roztopionym masłem z dodatkiem szałwii oraz startego parmezanu. Polecam jednak również nie ograniczać się do stereotypów i łączyć dyniowe gnocchi na przykład z sosem bolońskim czy sosem z tuńczyka. W przepisie użyłam wytrawnej dyni odmiany Galeux d'Eysines

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać gnocchi dyniowe, dynię należy najpierw upiec. W tym celu pokrójcie dynię wraz z jej skórą w plastry, ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieśćcie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut (1). Ziemniaki ugotujcie w łupinie, poczekajcie aż wystygną, obierzcie z łupin i przeciśnijcie je przez praskę lub możecie użyć maszynki do mielenia (2) (3).

Upieczoną dynię musicie obrać ze skóry, a miąższ rozdrobnić przy pomocy blendera (4). Gatunki dyni, których miąższ nie jest włóknisty można również przecisnąć przez praskę. Następnie do miąższu dyni dodajcie mąkę, jajko (5) oraz przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa i cynamon (6).

Dodajcie również mielony pieprz oraz sól (7). Wszytkie składniki wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy (8). Z ciasta formujcie wałeczki, z który następnie odcinajcie kluseczki. W każdej klusce przy pomocy widelca wykonajcie rowki (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Surowe gnocchi można zamrozić. W tym celu wystarczy je ułożyć na tacy jeden obok drugiego, zachowując minimalną odległość pomiędzy kluseczkami. Po zamrożeniu gnocchi należy zapakować w woreczek, szczelnie go zamykając. Zamrożone gnocchi wrzucać bezpośrednio na wrzątek i gotować do ich wypłynięcia.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE