Wiśnia posiada około 60 gatunków. Polska, wg danych za 2009, uplasowała się na pierwszym miejscu na świecie pod względem ilości upraw tych owoców.
Wiśnie z uwagi na kwaskowaty smak, niekoniecznie nadają się do konsumpcji bezpośredniej, chyba że po odpowiednim ich dosłodzeniu. Wiśnie jednak posiadają prawdziwie szlachetny aromat, który jest wykorzystywany szczególnie w cukiernictwie. Cierpkie w smaku wiśnie znakomicie się komponują w każdym typie deserów, szczególnie w ciastach, ciasteczkach, deserach owocowych, lodowych oraz w tortach. W każdym z tych przypadków smak wiśni wspaniale harmonizuje z gorzką czekoladą. Tę zaletę owocu wykorzystali również światowi potentaci drażetek, w których ofercie nie mogło zabraknąć draży czekoladowych z wiśniami, w środku wypełnionych słodkim likierem wiśniowym.
Wiśnie z uwagi na spora zawartość pektyny, czyli substancji naturalnie żelującej, są popularnym owocem wykorzystywanym w celach przetwórczych na dżemy oraz galaretki. Ponadto z wiśni oraz pestek sporządza się znakomitą wiśniówkę "Cherry Cordial".