Kruche ciasto to podstawa słodkich wypieków i jest jednym z najbardziej popularnych spodów dla tart. Kruche ciasto uważane jest również za najprostsze do wykonania ciasto. Pamiętam kiedy pierwszy raz wykonywałam kruche ciasto, powiem wprost: jedyna rzecz, która się sklejała to były moje palce. Bazując na swoim doświadczeniu przygotowałam kilka porad jak zrobić kruche ciasto, zebrałam też kilka informacji na temat pieczenia kruchego ciasta. Mam nadzieję, że całość okaże się pomocna dla osób, które już przy pierwszej próbie chcą odnieść sukces. Jak widać, poszłam drogą na skróty, nie tracę czasu i siły na siekanie masła. Zaczęłam używać blendera, któremu sikanie zajmuje całe 10 sekund. To był bardzo dobry pomysł. Kto jeszcze nie używa blendera i sieka masło przy pomocy noża polecam zminić nawyki.
Rozwiązaniem dla optymalnego wysiekania masła z mąką i połączenia ich z cukrem jest melakser lub blender, które w 5-10 sekund wymieszają wszystkie składniki. W przypadku, jeśli pojemnik blendera nie mieści wszystkich składników, polecam połączyć tylko masło z mąką, z kolei cukier wymieszać już na stolnicy przed dodaniem jajka. Zatem do pojemnika blendera dodajcie masło (1), mąkę (2) i cukier (3). Całość zmiksujcie.
Ze składników uformujcie kopczyk wbijcie żółtko (4). Jeszcze łatwiej będzie, jeśli żółtko przedtem rozkłócicie widelcem. Jeśli ciasto wydaje się być niesfornym i się nie skleja, polecam dodać 1-2 łyżki zimnej wody (5).Teraz wyróbcie ciasto, powinno Wam to zabrać teraz nie dużej 2-3 minuty czasu (6).
Ciasto po wyrobieniu owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki do schłodzenia (7). Przygotowanie tarty. Formę do tarty wysmarujcie dokładnie masłem (8) i oprószcie mąką (9). Usuńcie nadmiar mąki.
Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5- 1 cm i umieśćcie je w formie (10) (11) (12).
Brzegi ciasta dociśnijcie do boków formy (13), z kolei naddatek ciasta odetnijcie (14) (15).
Aby umożliwić wydostanie się pary podczas pieczenia, musicie wykonać w cieście (na dnie) nakłucia przy pomocy widelca (16). Podpieczenie ciasta zapobiega jego rozmiękczeniu po dodaniu nadzienia, szczególnie wtedy jeśli nadzienie jest płynne. Aby temu zapobiec kruche ciasto należy podpiec metodą określaną terminem pieczenia na ślepo. Polega ona na wyłożeniu ciasta papierem do pieczenia i jego obciążeniu, zazwyczaj ryżem, grochem lub fasolą. Dzięki temu ciasto nie podniesie się od dna, nie zsunie się z boków i zachowa swój kształt. Papier staje się bardziej plastyczny jeśli przed rozłożeniem go na cieście zostanie zgnieciony (17). Pieczenie wstępne winno trwać tak długo, jak podaje przepis lub do czasu, gdy ciasto stwardnieje, nie dłużej. Następnie musicie usunąć fasolę/ ryż/ groch oraz papier (18). Jeśli to zalecono w przepisie, kruche ciasto po wstępnym pieczeniu należy ponownie umieścić w piekarniku i piec do momentu, aż stanie się suche i zarumienione.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję