PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Kruche ciasto- przepis podstawowy

kruche ciasto
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma o średnicy 25 cm
 
Przeczytaj również: Makowiec na kruchym cieście z bakaliami

Kruche ciasto to podstawa słodkich wypieków i jest jednym z najbardziej popularnych spodów dla tart. Kruche ciasto uważane jest również za najprostsze do wykonania ciasto. Pamiętam kiedy pierwszy raz wykonywałam kruche ciasto, powiem wprost: jedyna rzecz, która się sklejała to były moje palce. Bazując na swoim doświadczeniu przygotowałam kilka porad jak zrobić kruche ciasto, zebrałam  też kilka informacji na temat pieczenia kruchego ciasta. Mam nadzieję, że całość okaże się pomocna dla osób, które już przy pierwszej próbie chcą odnieść sukces. Jak widać, poszłam drogą na skróty, nie tracę czasu i siły na siekanie masła. Zaczęłam używać blendera, któremu sikanie zajmuje całe 10 sekund. To był bardzo dobry pomysł. Kto jeszcze nie używa blendera i sieka masło przy pomocy noża polecam zminić nawyki.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Rozwiązaniem dla optymalnego wysiekania masła z mąką i połączenia ich z cukrem jest melakser lub blender, które w 5-10 sekund wymieszają wszystkie składniki. W przypadku, jeśli pojemnik blendera nie mieści wszystkich składników, polecam połączyć tylko masło z mąką, z kolei cukier wymieszać już na stolnicy przed dodaniem jajka. Zatem do pojemnika blendera dodajcie masło (1), mąkę (2) i cukier (3). Całość zmiksujcie.

Ze składników uformujcie kopczyk wbijcie żółtko (4). Jeszcze łatwiej będzie, jeśli żółtko przedtem rozkłócicie widelcem. Jeśli ciasto wydaje się być niesfornym i się nie skleja, polecam dodać 1-2 łyżki zimnej wody (5).Teraz wyróbcie ciasto, powinno Wam to zabrać teraz nie dużej 2-3 minuty czasu (6).

Ciasto po wyrobieniu owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki do schłodzenia (7). Przygotowanie tarty. Formę do tarty wysmarujcie dokładnie masłem (8) i oprószcie mąką (9). Usuńcie nadmiar mąki.

Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5- 1 cm i umieśćcie je w formie (10) (11) (12).

Brzegi ciasta dociśnijcie do boków formy (13), z kolei naddatek ciasta odetnijcie (14) (15).

Aby umożliwić wydostanie się pary podczas pieczenia, musicie wykonać w cieście (na dnie) nakłucia przy pomocy widelca (16). Podpieczenie ciasta zapobiega jego rozmiękczeniu po dodaniu nadzienia, szczególnie wtedy jeśli nadzienie jest płynne. Aby temu zapobiec kruche ciasto należy podpiec metodą określaną terminem pieczenia na  ślepo. Polega ona na wyłożeniu ciasta papierem do pieczenia i jego obciążeniu, zazwyczaj ryżem, grochem lub fasolą. Dzięki temu ciasto nie podniesie się od dna, nie zsunie się z boków i zachowa swój kształt. Papier staje się bardziej plastyczny jeśli przed rozłożeniem go na cieście zostanie zgnieciony (17). Pieczenie wstępne winno trwać tak długo, jak podaje przepis lub do czasu, gdy ciasto stwardnieje, nie dłużej. Następnie musicie usunąć fasolę/ ryż/ groch oraz papier (18). Jeśli to zalecono w przepisie, kruche ciasto po wstępnym pieczeniu należy ponownie umieścić w piekarniku i piec do momentu, aż stanie się suche i zarumienione.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zalecana mąka do ciasta kuchego to mąka pszenna typu 650 lub krupczatka, które sprawiją, że ciasto staje się plastyczne.
  2. Dzięki włączeniu do składników ciasta startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej, ciasto kruche stanie się aromatyczne. Pozostałe popularne dodatki do ciasta kruchego to cynamon, ziarna wanilii i kakao. Jeśli dodacie do ciasta mielone migały lub orzechy, ciasto oprócz nowego smaku zyska również nową teksturę.  
  3. Poradę, którą otrzymałam od Ani: Ciasto kruche żeby było naprawdę kruche i delikatne należy je siekać nożem aby miało jak najmniejszą styczność z rękami, dobrze jest dodać też łyżkę smalcu jest wóczas jeszcze bardziej kruche. Kruchość powstaje niestety od ilości zawartości tłuszczu. Dobrze jest aby kruche ciasto rodpoczęło w lodówce- najlepiej całą noc. Powinno się je wyrabiać szybko i już nie ugniatac rękami tylko dopasować od razu. Należy je piec od dołu po to aby nie wyschlo z góry; w połowie pieczenia przenieść na wyższą półkę piekarnika.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE