Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami lub z grzybami leśnymi są najlepsze. Pachnące, z chrupiącą panierką, ociekające ciut tłuszczykiem są pyszne na ciepło i na zimno. Zimne krokiety, po kryjomu wyjmowane z lodówki w noc wigilijną smakują najlepiej i przedłużają wspaniałe chwile rodzinnego święta.
Zanim jednak o maggi świąt, zejdźmy jeszcze na ziemię i zróbmy listę zakupów. Do przygotowania krokietów potrzebne są jajka, mąka i mleko to załatwia nam sprawę naleśników. Do przygotowania panierki potrzeba jest bułka tarta i jajka, do smażenia potrzebny jest olej. Na farsz składa się min. kiszona kapusta, cebula, przyprawy, zioła oraz grzyby. Obie wersje farszu, zarówno kapusta z grzybami, jak i kapusta z pieczarkami są znakomite i będą wszystkim smakować, warto jedynie się zastanowić nad logistyką. Jeśli przygotować pierogi z kapustą z grzybami, w zasadzie wystarczy zrobić więcej farszu i wykorzystać go do zrobienia krokietów. Przepis znajdziecie TUTAJ. Sprytne rozwiązanie, jestem za. Jeśli jednak stawiacie na różnorodność to zróbcie również kapustę z pieczarkami. To co jednak wszystkim polecam to organizację. Jakąkolwiek kapustę zaplanujecie ugotować, zróbcie to wcześniej. Gotowy farsz zamroźcie, odmroźcie w noc poprzedzającą wigilijny poranek, a rano zróbcie krokiety. Krokiety to niby błahostka, ale również i na nie potrzebny jest czas. Naszą wadą jest to, że co roku zapominamy, że Wigilia nie jest z gumy i brakuje nam czasu aby spokojnie pomalować paznokcie i zrobić makijaż. Nie dobrze. Trza tę kapustę ugotować wcześniej. Koniecznie. Zapraszam na przepis.
Przygotowanie farszu – pieczarki: cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w kosteczkę i dodajcie ją na patelnię na lekko rozgrzany tłuszcz (1). Cebulę smażcie powoli, aż stanie się miękka i szklista. Pieczarki obierzcie ze skórki, pokrójcie je na kawałki i dodajcie do cebuli (2). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście pieczarki z cebulą przez 10-15 minut, w razie potrzeby dodajcie na początku odrobinę wody. W międzyczasie dodajcie do smaku pieprz i sól (3).
Następnie zdejmijcie pokrywkę, odparujcie płyn i dodajcie majeranek (4). Kapusta- kiszoną kapustę lekko poszatkujcie. Użyłam 2 typów kapusty lekko i mocniej kwaśniej. Poszatkowaną kapustę włóżcie na patelnię, dodajcie 1 łyżkę oleju, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, dodajcie tyle gorącej wody, aby kapusta była przykryta i duście ją pod przykryciem do miękkości (5) (6).
Również i w tym przypadku podczas gotowania dodajcie sól i pieprz mielony do smaku (7). W razie potrzeby uzupełnijcie wodę podczas duszenia. Duszenie kapusty zajmie Wam 1,5-2 godzin. Do smaku dodajcie cukier. Kapusta i pieczarki podczas gotowania (8). Gotowe pieczarki dodajcie do uduszonej i przyprawionej kapusty (9).
Krokiety: z podanych składników zróbcie ciasto naleśnikowe, czyli ubijcie rózgą jajka, dodajcie mąkę, mleko oraz szczyptę soli. Na patelnię dodajcie odrobinę tłuszczu i usmażcie naleśniki z całej ilości ciasta (10). Na każdy naleśnik nałóżcie porcję farszu (11). Złóżcie do środka 2 przeciwstawne boki i zrolujcie naleśnik (12). Tak jak zademonstrowałam to na wizualizacjach.
Rozkłóćcie widelcem 2 jajka, każdy krokiet dodajcie najpierw do jajka, a potem obtoczcie go w tartej bułce (14). Krokiety smażcie na tłuszczu przez kilka minut (15). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Przed dodaniem pieczarek polecam wyjąć z kapusty przyprawy tj. liście laurowe, goździki, pieprz i ziele angielskie.