PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-01-06

Likier czekoladowy

Likier czekoladowy
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: 2,5 litra
 
Przeczytaj również: Adana kebab z sosem tzatziki

Oto przepis na najlepszy likier czekoladowy – aromatyczny, gęsty po porostu cudowny. Przygotowanie likieru jest proste; jeszcze tego samego dnia można się nim już cieszyć.
Do przygotowania likieru potrzebna jest min. śmietana/śmietanka 30 %. Kupując ten produkt, zawróćcie uwagę, aby nie nabyć śmietany ze stabilizatorem, który dodawany jest do śmietanek przeznaczonych do ubijania. Wystarczy zwykła śmietana/ śmietanka 30 % do gotowania. Z kolei mleko 3,2 % wybierzcie to o wydłużonym terminie przydatności do spożycia. Spiritus 90 %.
Likier należy przechowywać w temperaturze pokojowej- w lodówce jeszcze bardziej zgęstnieje. Gdyby z czasem okazało się że likier jest zbyt gęsty wystarczy go podgrzać w kąpieli wodnej. Likier ma przydatność do spożycia przez 18 miesięcy. Skorzystałam z przepisu Pietro Felice, to jeden z moich ulubionych cukierników. Przepis gorąco polecam i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do sporego garnka dodajcie cukier oraz kakao. Oba składniki wymieszajcie (1). Dodajcie teraz połowę ilości mleka i całość ponownie wymieszajcie do uzyskania jednolitej gęstej, lśniącej i gładkiej masy (2). Teraz dodajcie resztę mleka i śmietanę- wymieszajcie i doprowadźcie likier do zagotowania. Podczas gotowania pamiętajcie również o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło (3).

Likier pozostawcie do wystudzenia. Na jego powierzchni utworzy się kożuch, który musicie usunąć przy pomocy sitka (4). Teraz dodajcie spirytus, wymieszajcie i gotowe (5). Likier rozlejcie do wysterylizowanych butelek (6).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Ilość cukru w tym przepisie nie decyduje o jego powodzeniu czy czasie przydatności do spożycia. Ilość cukru możecie dostosowywać do własnych upodobań. Pani Ewa, wypróbowała ten przepis dodając 300 g cukru zamiast 1000 g. Wszytko się udało. Korzystajcie z tego doświadczenia :D

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE