Oto przepis na najlepszy likier czekoladowy – aromatyczny, gęsty po porostu cudowny. Przygotowanie likieru jest proste; jeszcze tego samego dnia można się nim już cieszyć.
Do przygotowania likieru potrzebna jest min. śmietana/śmietanka 30 %. Kupując ten produkt, zawróćcie uwagę, aby nie nabyć śmietany ze stabilizatorem, który dodawany jest do śmietanek przeznaczonych do ubijania. Wystarczy zwykła śmietana/ śmietanka 30 % do gotowania. Z kolei mleko 3,2 % wybierzcie to o wydłużonym terminie przydatności do spożycia. Spiritus 90 %.
Likier należy przechowywać w temperaturze pokojowej- w lodówce jeszcze bardziej zgęstnieje. Gdyby z czasem okazało się że likier jest zbyt gęsty wystarczy go podgrzać w kąpieli wodnej. Likier ma przydatność do spożycia przez 18 miesięcy. Skorzystałam z przepisu Pietro Felice, to jeden z moich ulubionych cukierników. Przepis gorąco polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Do sporego garnka dodajcie cukier oraz kakao. Oba składniki wymieszajcie (1). Dodajcie teraz połowę ilości mleka i całość ponownie wymieszajcie do uzyskania jednolitej gęstej, lśniącej i gładkiej masy (2). Teraz dodajcie resztę mleka i śmietanę- wymieszajcie i doprowadźcie likier do zagotowania. Podczas gotowania pamiętajcie również o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło (3).
Likier pozostawcie do wystudzenia. Na jego powierzchni utworzy się kożuch, który musicie usunąć przy pomocy sitka (4). Teraz dodajcie spirytus, wymieszajcie i gotowe (5). Likier rozlejcie do wysterylizowanych butelek (6).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Ilość cukru w tym przepisie nie decyduje o jego powodzeniu czy czasie przydatności do spożycia. Ilość cukru możecie dostosowywać do własnych upodobań. Pani Ewa, wypróbowała ten przepis dodając 300 g cukru zamiast 1000 g. Wszytko się udało. Korzystajcie z tego doświadczenia :D