PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

różne alkohole

Zobacz przepisy zawierające: różne alkohole

Alkohol
 

Kapinka mocniejszego trunku nie zaszkodzi, a w przypadku potraw, alkohol zawsze uwydatni walory smakowe. Alkohol dodaje się zarówno do dań wytrawnych oraz do deserów. Najpopularniejszym alkoholem łączonym ze sztuką kulinarną są niewątpliwie wina, zarówno te słodkie jak i wytrawne. W przypadku wina, zasadą jest to, aby podawać do konsumpcji to wino, które zostało użyte do przygotowania dania.

Najpopularniejsze alkohole wykorzystywane w sztuce kulinarnej to:

Likiery:

Migdałowe Amaretto. Likier Amaretto nie jest likierem destylowanym, ale likierem wykonywanym na bazie zaprawki (esencji) dodawanej do alkoholu. Zaprawki są dostępne w handlu, co powoduje że likier można wytworzyć domowym sumptem. Zaprawka amaretto to mieszanina wykonana min. na bazie czarnych migdałów, pestek moreli, brzoskwini i wiśni. Nazwa amaretto, może nasuwać skojarzenia z włoskim słowem „amaro”, które oznacza „gorzki” Faktycznie jednak określenie odnosi się do gorzkiej odmiany migdałów, na bazie których likier jest wytwarzany. Amaretto jest głównym składnikiem wielu drinków. Likier jest dodawany do deserów i ciast, często w połączeniu z migdałami. Amaretto rozpoczęto wytwarzać w XVI wieku. Według legendy uczeń Leonarda da Vinci- Bernardino Luini  w 1525 roku przebywał w Saronno, gdzie ozdabiał malowidłami kaplicę poświęconą Św. Madonnie. Dziewczyna, która została wybrana modelką dla postaci św. Madonny, z wdzięczności za dostąpiony zaszczyt podarowała malarzowi beczułkę bursztynowego likieru, którym ponoć miał być likier wykonany na bazie spirytusu i migdałów. Mieszkańcy Saronno nadali likierowi nazwę “AMARETTO”. Jedną z najbardziej popularnych marek likieru Amaretto jest Amaretto di Saronno. Likier produkowany jest przez  firmę ILLVA Saronno S.p.A. Butelka posiada duże czarne charakterystyczne zamknięcie.

Alkermes- to likier o pięknej rubinowej barwie i ziołowym aromacie. W jego skład wchodzą: cynamon, goździki, kwiat muszkatołowy lub pomarańczowy, wanilia i liść laurowy. Nie ma swojego odpowiednika. W XVII wieku Alkermes był wytwarzany również w Polsce. Na ten czas likier nie jest osiągalny w polskich sieciach handlowych. 

Koniak i brandy

Wysokoprocentowe i aromatyczne koniaki i brandy chętnie łączone są z deserami, z kawą i z czekoladą. Przede wszystkim jednak koniak i brandy podnoszą walory smakowe dań wytrawnych, wykorzystywane są również do flambirowania potraw, do pieczeni i sosów.

Cydr:

2-7 % napój alkoholowy, wytwarzany ze sfermentowanego skoku jabłkowego. Proces fermentacji cydru jest identyczny jak wina. Cydr naturalny jest w smaku wytrawny, kwaskowy, zawiera korzenną nutę. Charakteryzuje się złotym kolorem. Oferta handlowa zawiera również cydry półsłodkie, słodkie i aromatyzowane na przykład cydry o smaku malinowym czy brzoskwiniowym.

Rum

Z definicji to napój alkoholowy o zawartości alkoholu od 37,5% do 81%. Zgodnie z dyrektywami unijnymi, europejska oferta handlowa obejmuje rum o maksymalnej zawartości alkoholu do 40 procent.  Rum jest produktem ubocznym procesu produkcji cukru trzcinowego. Kolor i aromat rumu zależy od procesu technologicznego, czasu dojrzewania oraz materiału z którego wykonany jest zbiornik, w którym rum leżakuje. Rum złoty, bursztynowy i ciemny leżakuje w dębowych beczkach przynajmniej przez 12 miesięcy. Po tym czasie, rum nabiera charakterystycznego aromatu i z czasem coraz ciemniejszej barwy.  W zbiornikach ze stali nierdzewnej dojrzewają rumy białe oraz srebrne. Czas  leżakowania jest krótki, zatem tego rodzaju rum jest praktycznie bezbarwny, ponadto charakteryzuje go słodki i łagodny smak. Rumy białe i srebrne wykorzystywane są jako baza do wykonywania przeróżnych koktajli oraz do nadania aromatu deserom w tym przede wszystkim ciastom oraz tortom. Oferta handlowa obejmuje również rumy z dodatkiem wyselekcjonowanego aromatu, którym może być aromat pomarańczy lub kokosa. Najpopularniejszymi drinkami wykonywanymi na bazie rumu jest Cuba Libre oraz aromatyczny Mojito z sokiem z limonki, cukru, listków mięty i wody gazowanej.

Spirytus

Słowo spirytus pochodzi od łac. spiritus vini – duch (zapach) wina. Spirytus to destylat o największej zawartości alkoholu, wynoszący 96 % objętości. Spirytus używany jest głównie do wytwarzania nalewek i trunków oraz w cukiernictwie do nasączania ciast. Dodatek spirytusu lub wódki do deserów smażonych w głębokim tłuszczu, na przykład pączki, oponki serowe, chruściki, zapobiega nadmiernemu wchłanianiu przez nie tłuszczu.
 
Piwo

Piwo jest jednym z najstarszych trunków na świecie. Pierwsza zachowana na glinianej tabliczce receptura piwa z orkiszu datowana jest na rok 4000 lat p.n.e Jej autorami byli Sumerowie. Babilończycy produkowali kilka rodzajów piwa, z kolei dla starożytnych Egipcjan, piwo oraz chleb było podstawą ich diety. W okresie dominacji w Europie starożytnych Rzymian oraz Greków popularność piwa znacznie zmalała. Piwo stało się znów popularne w Średniowieczu, co więcej do XII wieku monopol na warzenie piwa miały niemal wyłącznie klasztory. To właśnie zakonnicy wprowadzili piwo do kuchennych receptur, używali go do marynowania mięsa oraz dodawali piwo do pieczystego. W kuchni staropolskiej piwo było podstawowym składnikiem piwnej zupy z pieprzem i kwaśną śmietaną. Niektóre gospodynie dodają piwo do dań z kapusty, w tym bigosu. Obecnie piwo wykorzystywane jest przede wszystkim do podlewania grillowanego mięsa, do aromatyzowania i nadania przyjemnego brązowego koloru pieczeniom wieprzowym, w tym do najpopularniejszego w tej kategorii dania, czyli golonki w piwie, do której polecam użyć piwa ciemnego.   

Piwo dodaje się również do słodkich wypieków jak chruściki czy naleśniki. Dzięki bąbelkom zawartym w piwie ciasto staje się jeszcze bardziej puszyste, chrupkie i miękkie.

 
•CIEKAWOSTKI•

W zależności od oczekiwań, potrawy z aromatem piwa mogą też rozczarować smakiem. Jeśli do wykonania przepisu zostanie użyte piwo o wyjątkowo gorzkim aromacie- danie będzie się charakteryzować takim samym smakiem.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE