Spośród mnogości smarowideł, które bez problemu możecie nabyć w sklepie, chciałbym Wam przypomnieć przepis na smarowidło, które odeszło ciut w zapomnienie. Oto przepis na pastę jajeczną ze szczypiorkiem. Przepis jest intuicyjny, pasta dobrze doprawiona według własnego gustu będzie przepyszna. Do przygotowania pasty jajecznej potrzebne są ugotowane na twardo jajka, śmietankowy serek dający się rozsmarować, na przykład typu Philadelphia, szczypiorek, sól i pieprz. Jeśli chcecie pastę o bardziej wyrazistym smaku możecie dodać do niej szalotkę lub cebulę pokrojoną w kosteczkę. Przepis jest bardzo łatwy, możecie go wykonać w “łikendzik” po wybudzeniu. Pasta jajeczna jest już gotowa zaraz po wymieszaniu wszystkich składników, co oznacza, że wystarcza tylko zaopatrzyć się w świeże kromki chleba lub bułki i rozkoszować się pięknym porankiem. Pamiętajcie jeszcze o kubku kawy z mlekiem. Jak kto woli – kawa plujka czy Inka- sprawdzą się znakomicie. Serdecznie polecam ten stary, ale jary przepis. Będziecie uszczęśliwieni
Jajka włóżcie do zimnej wody i gotujcie przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę (1), a następnie dodajcie do serka (2). Do smaku dodajcie sól (3)
oraz pieprz (4). Teraz dodajcie umyty i pokrojony szczypiorek (5). Może być mrożony. Całość wymieszajcie i gotowe (6).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję