Pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przyprawą stosowaną we wszystkich kulturach kulinarnych świata. Najważniejsze znaczenie użytkowe mają owoce pieprzu czarnego, z których w zależności od sposobu obróbki pozyskuje się pieprz czarny, biały, zielony oraz pochodne, jak na przykład pieprz cytrynowy.
- Pieprz czarny. Niedojrzałe ziarenka pieprzu, które w procesie produkcji zostają lekko podgotowane, poddane procesowi fermentacji i suszenia.
- Pieprz biały. Dojrzałe owoce pieprzu, które są moczone w wodzie, a następnie usuwa się z nich zewnętrzną skorupę. Na koniec ziarna są suszone do momentu, kiedy przybiorą biało- żółtą barwę.
- Pieprz zielony. Niedojrzałe ziarna pieprzu, które poddaje się procesowi suszenia w niskiej temperaturze, dzięki któremu ziarna zachowują jasnozielony kolor. Ziarna zielonego pieprzu najczęściej są konserwowane w solance. Zielony pieprz posiada najbardziej delikatny aromat ze wszystkich rodzajów pieprzu czarnego.
- Pieprz cytrynowy. To mieszanka pieprzu czarnego albo białego z domieszką skórki cytrynowej, czasem również kurkumy. Ten rodzaj pieprzu zalecany jest przede wszystkim do dań rybnych.
Pozostałe gatunki pieprzu.
- Pieprz czerwony. Jest pozyskiwany z owoców drzewa pieprzowego Schinus molle, które występuje w Ameryce Południowej. Ziarenka mają postać małych kulek otoczonych kruchą skorupką. Czerwony pieprz jest bardzo dekoracyjnym gatunkiem pieprzu, może być suszony lub marynowany w zalewie octowej, używany jest zarówno w postaci całych ziarenek pieprzu oraz w postaci mielonej albo tłuczonej.
- Pieprz Cayenne. Jest pozyskiwany z wysuszonych i zmielonych strąków i nasion pikantnej papryki Cayenne. Pieprz Cayenne zwiększa wydzielanie przez mózg endorfin, które odpowiadają za nasze dobre samopoczucie.
W ofercie handlowej pieprz wystepuje w postaci ziaren, w postaci pieprzu mielonego, pieprzu konserwowanego oraz w mieszankach przyprawowych.