PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-05-08

Rolada biszkoptowa z Nutella

Rolada biszkoptowa z Nutella
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 min+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 36x 36 cm
 
Przeczytaj również: Jak zrobić kopytka

Oto prosty przepis na roladę biszkoptową. Jego stopnień skomplikowania jest żaden- roladę szybko się robi, a po upieczeniu biszkopt jest elastyczny i łatwo się go roluje. Wypiek nie wymaga użycia proszku do pieczenia.
Roladę przygotowałam z kremem składającym się z bardzo prostych składników: twaróg mielony na sernik oraz krem czekoladowy Nutella. Kremu dodałam ok 250 g, jednak możecie się kierować własnym smakiem i okiem. 
Gotową roladę oprószyłam cukrem pudrem i kakao. Użyłam improwizowaną dekorację z kawałków sznurków. Możecie użyć również papierowy szablon, wycinając w nim uprzednio na przykład kółka. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni. 

•Składniki•

 
składniki na biszkopt
 
 
składniki na krem
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie biszkoptu: jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielcie od żółtek (1). Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie je ubijać. Kiedy masa już urośnie, rozpocznijcie dodawać cukier (2). Kontynuując ubijanie dodawajcie po kolei żółtka (3).

Teraz dodajcie olej (4). Zakończcie ubijanie i dodajcie aromat waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko (5). Całość wymieszajcie łyżką. Przygotowanie biszkoptu powinno Wam zająć nie więcej niż 10 minut. Formę z wyposażenia piekarnika wysmarujcie masłem/ margaryną i połóżcie papier. Wylejcie ciasto na biszkopt. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Biszkopt musi się piec ok. 15-17 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie przygotujcie krem: do miski dodajcie twaróg na sernik oraz krem czekoladowy (6). Całość wymieszajcie do połączenia się składników  

Biszkopt wyjmijcie z formy ( z papierem) i zaczekajcie aż się schłodzi. Teraz na biszkopcie połóżcie drugi arkusz papieru do pieczenia i obróćcie biszkopt na drugą stronę. Oderwijcie papier do pieczenia. Biszkopt wysmarujcie przygotowanym kremem. Pozostawcie wolne marginesy na krawędziach, zrolujcie roladę i zawińcie ją w papier do pieczenia (7). Roladę włóżcie do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie roladę wypakujcie, odkrójcie końcówki i oprószcie roladę cukrem pudrem i kakao (8) (9). Gotowe.

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE