Przepis na świeże sercówki w muszelkach z ciecierzycą z nutą rozmarynu- powiem szczerze- jest absolutnie rewelacyjny. Kompozycja składników łączy smaki morza oraz ziemi i jest prawdziwą perełką smaku. Jak przystało również na prawdziwy slow food również i ten przepis skrywa swoją tajemnicę. Tajemnica przepisu na sercówki dotyczy sposobu podania oraz sposobu konsumpcji. Otóż każdą muszelkę chwyta się palcami i wkłada do ust a tam już czeka na nią język, który wie co robić. Przepis na sercówki należy do kategorii przystawek, co oznacza, że bardzo często jest łączony z innymi przystawkami tworząc fantazyjne duety, a nawet tercety. Aby móc sobie zwizualizować, proponuję sercówki wykonane według tego przepisu podać na przykład z sardynkami w zalewie octowej i dodać jeszcze sałatkę ziemniaczaną na zimno z dodatkiem czosnku, pietruszki, oliwy, soli i pieprzu. Potem wystarczy już tylko nałożyć na talerz po łyżce z każdej przystawki, dodać pieczywo i gotowe.
Po nabyciu świeżych sercówek i przed ich użyciem, musicie z sercówek pozbyć się z piasku. W tym celu włóżcie sercówki do zimnej wody i dodajcie sól morską (1). Sercówki w tych warunkach poczują się komfortowo, zrelaksowane, wystawią syfony i tym samym rozpocznie się filtrowanie wody, które powinno trwać przynajmniej 2 godziny. Na dnie naczynia zobaczycie piasek morski. Aby przygotować sos, cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2). Anchois pokrójcie na małe kawałeczki (3). Jeśli używacie anchois z oleju, a nie z soli, polecam nawet rozdrobnić je widelcem, po to, aby seradele dało się dobrze rozprowadzić w sosie.
Na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę (4). Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie anchois (5) i płatki papryki (6).
Teraz dodajcie oczyszczone sercówki (7) oraz wodę (8) i wino (9).
Dodajcie również sos (10) w którym konserwowana była ciecierzyca oraz ziarna ciecierzycy (11). Dla smaku dodajcie rozmaryn, świeży lub mrożony (12). Całość gotujcie do momentu, kiedy sos stanie się esencjonalny i gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję