Oliwa z oliwek jest najpopularniejszym tłuszczem używanym w całym basenie Morza Śródziemnego. Największymi producentami oliwy jest Hiszpania, Włochy i Grecja.
Oliwa z oliwek jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. W większości przypadków, tłuszcze roślinne są tłuszczami nienasyconymi i w odróżnieniu od zwierzęcych tłuszczy nasyconych, zalecane są one w codziennej diecie. Podkreślanym walorem oliwy z oliwek jest to, że w porównaniu z innymi tłuszczami pochodzenia roślinnego, jest ona bogatszym źródłem kwasu oleinowy, zalecanego w profilaktyce powstawania niektórych chorób, w tym przede miażdżycy. Powszechność użycia oliwy z oliwek, w połączeniu z konsumpcją ryb, owoców i warzyw spowodowało, że dieta śródziemnomorska postrzegana jest jako najzdrowsza ze wszystkich.
Normy europejskie dzielą oliwę z oliwek wg kilku kategorii jakościowych, ustalonych w oparciu o zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, czyli tzw. liczbę kwasową. Czym mniejsza jest liczba kwasowa, tym dany tłuszcz posiada więcej wartości odżywczych.
Tylko pierwsze trzy kategorie oliwy są pozyskane w sposób mechaniczny metodą tłoczenia, wirowania lub w procesie filtracji bez udziału związków chemicznych, dzięki czemu oliwa zachowuje najwięcej wartości odżywczych.