PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

banany

Zobacz przepisy zawierające: banany

Banany
 

Banan zwyczajny jest rośliną uprawną. Skuteczne uprawy bananów występują tylko w krajach w których panuje klimat tropikalny. W zależności od przeznaczenia bananów różnicuje się ich gatunki, i tak na przykład w krajach tropikalnych, w których banany stanowią podstawowe dla diety ich mieszkańców źródło skrobi, preferowane są odmiany,  które można przerobić na mąkę służącą min. do wypieku pieczywa. Do Europy trafiają tylko odmiany deserowe bananów, które są przeznaczone do konsumpcji na surowo.  

Banany to przede wszystkim bogate źródło węglowodanów, białek, znacznej ilości beta-karotenu, witaminy C i witamin z grupy B. Ponadto banany dostarczają substancje mineralne takie jak potas, magnez, selen. Banany to samo zdrowie, choć z uwagi na tę niespotykaną w innych owocach ilość węglowodanów, bananów nie powinny jadać osoby chorujące na cukrzycę oraz posiadające nadwagę.

Banany można bardzo kreatywnie wykorzystać w przepisach kulinarnych. Mogą one stanowić składnik sałatek owocowych i mlecznych koktajli. Banany są powszechnie wykorzystywane do przygotowania deserów, głównie owocowych oraz lodowych, ale nie mniej popularne jest wykorzystanie banów w słodkich przepisach cukierniczych typu ciasta i torty. Banany mogą być smażone, ponadto na skalę przemysłową są suszone i przerabiane na chipsy.

 
•CIEKAWOSTKI•

Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa "banan", które oznacza palec

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE