PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

bób

Zobacz przepisy zawierające: bób

bob
 

Bób jest rośliną jednoroczną. Jego nazwa biologiczna to wyka bób, z kolei określenie bób jest nazwą zwyczajową. Częścią jadalną są nasiona bobu.
Bób jest przede wszystkim bogaty w białko, ponadto zawiera szereg witamin, minerałów oraz błonnik który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Bób jest również niskokaloryczny. 100 g ugotowanego bobu to tylko 85 kcal, co również ważne- bób nie zawiera cholesterolu.
Z uwagi na zawartość oligosacharydów, które nie są przez nas zbyt dobrze trawione, bób wywołuje wzdęcia. Aby temu zaradzić najlepiej bób ugotować wg takiego sposobu: bób zalać gorącą wodą. Po godzinie wodę usunąć i  ugotować bób do miękkości w świeżej wodzie. Sól najlepiej dodać na końcu gotowania. Należy unikać  jedzenia skórek bobu.  
 

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE