PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-03-30

Bakłażan z grilla z czosnkiem i pietruszką

Plastry grilowanego bakłażana oprószone solą, natką pietruszki, drobno pokrojonym czosnkiem skropione oliwą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wdług potrzeb
 
Przeczytaj również: Smażone pieczarki

Kiedy przygotowuje dania z grilla, szczególne dania mięsne pojawia się zawsze problem, jakich użyć przystawek i ewentualnie jak przystawki przygotować. W momencie kiedy pierwszy raz spróbowałam bakłażana z grilla, a było to naprawdę bardzo dawno temu, od tego czasu z tym przepisem się nie rozstaje. Powodów jest kilka. Przede wszystkim bakłażan z grilla z czosnkiem i pietruszką komponuje się absolutnie bardzo dobrze z każdym gatunkiem grillowanego mięsa dopełniając jego smak. Ponieważ lubię kawałek mięsa konsumować z plasterkiem grillowanego bakłażana dlatego zawsze przygotowuję sporą jego ilość. Nie bez znaczenia jest również to, że bakłażany są dostępne w handlu przez cały rok, a zatem osoba, która tak jak ja grilluje przez cały rok, może zawsze po nie sięgnąć. Jeśli zostanie kilka plasterków grillowanego bakłażana wykorzystuję go do przyrządzenia sałatek. Ponieważ w przepisie jest sporo natki pietruszki neutralizującej ostry smak czosnku, nie waham się grillowanego bakłażana dodać  również do kanapek z wędliną. W ten sprytny sposób urozmaicam ich smak. Przy okazji, już nie pierwszej, napiszę że aby móc grillować przez cały rok warto zaopatrzyć się w patelnię do grillowania. Najlepiej długowieczną, wykonaną z żeliwa. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Umyjcie bakłażana i pokrójcie go na plastry o grubości około 5 mm (1). Teraz należy rozgrzać patelnię i grillować plastry bakłażana z obu stron przez 1-2 minuty (2). Do grillowania nie dodawajcie żadnego tłuszczu. Gotowe plasterki bakłażana ułóżcie na talerzu i skropcie obficie oliwą (3).

Do smaku dodajcie sól (4). Pokrójcie na drobną kosteczkę świeże ząbki czosnku (5) i dodajcie do bakłażana (6).

Umyjcie natkę zielonej pietruszki, drobno poszatkujcie (7) i oprószcie nią wszystkie plastry (8). Danie gotowe. Bakłażan jest gotowy do konsumpcji od razu (9).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE