Kiedy przygotowuje dania z grilla, szczególne dania mięsne pojawia się zawsze problem, jakich użyć przystawek i ewentualnie jak przystawki przygotować. W momencie kiedy pierwszy raz spróbowałam bakłażana z grilla, a było to naprawdę bardzo dawno temu, od tego czasu z tym przepisem się nie rozstaje. Powodów jest kilka. Przede wszystkim bakłażan z grilla z czosnkiem i pietruszką komponuje się absolutnie bardzo dobrze z każdym gatunkiem grillowanego mięsa dopełniając jego smak. Ponieważ lubię kawałek mięsa konsumować z plasterkiem grillowanego bakłażana dlatego zawsze przygotowuję sporą jego ilość. Nie bez znaczenia jest również to, że bakłażany są dostępne w handlu przez cały rok, a zatem osoba, która tak jak ja grilluje przez cały rok, może zawsze po nie sięgnąć. Jeśli zostanie kilka plasterków grillowanego bakłażana wykorzystuję go do przyrządzenia sałatek. Ponieważ w przepisie jest sporo natki pietruszki neutralizującej ostry smak czosnku, nie waham się grillowanego bakłażana dodać również do kanapek z wędliną. W ten sprytny sposób urozmaicam ich smak. Przy okazji, już nie pierwszej, napiszę że aby móc grillować przez cały rok warto zaopatrzyć się w patelnię do grillowania. Najlepiej długowieczną, wykonaną z żeliwa.
Umyjcie bakłażana i pokrójcie go na plastry o grubości około 5 mm (1). Teraz należy rozgrzać patelnię i grillować plastry bakłażana z obu stron przez 1-2 minuty (2). Do grillowania nie dodawajcie żadnego tłuszczu. Gotowe plasterki bakłażana ułóżcie na talerzu i skropcie obficie oliwą (3).
Do smaku dodajcie sól (4). Pokrójcie na drobną kosteczkę świeże ząbki czosnku (5) i dodajcie do bakłażana (6).
Umyjcie natkę zielonej pietruszki, drobno poszatkujcie (7) i oprószcie nią wszystkie plastry (8). Danie gotowe. Bakłażan jest gotowy do konsumpcji od razu (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję