PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-03-30

Bakłażan z grilla z czosnkiem i pietruszką

Plastry grilowanego bakłażana oprószone solą, natką pietruszki, drobno pokrojonym czosnkiem skropione oliwą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wdług potrzeb
 
Przeczytaj również: Gotowana kapusta

Kiedy przygotowuje dania z grilla, szczególne dania mięsne pojawia się zawsze problem, jakich użyć przystawek i ewentualnie jak przystawki przygotować. W momencie kiedy pierwszy raz spróbowałam bakłażana z grilla, a było to naprawdę bardzo dawno temu, od tego czasu z tym przepisem się nie rozstaje. Powodów jest kilka. Przede wszystkim bakłażan z grilla z czosnkiem i pietruszką komponuje się absolutnie bardzo dobrze z każdym gatunkiem grillowanego mięsa dopełniając jego smak. Ponieważ lubię kawałek mięsa konsumować z plasterkiem grillowanego bakłażana dlatego zawsze przygotowuję sporą jego ilość. Nie bez znaczenia jest również to, że bakłażany są dostępne w handlu przez cały rok, a zatem osoba, która tak jak ja grilluje przez cały rok, może zawsze po nie sięgnąć. Jeśli zostanie kilka plasterków grillowanego bakłażana wykorzystuję go do przyrządzenia sałatek. Ponieważ w przepisie jest sporo natki pietruszki neutralizującej ostry smak czosnku, nie waham się grillowanego bakłażana dodać  również do kanapek z wędliną. W ten sprytny sposób urozmaicam ich smak. Przy okazji, już nie pierwszej, napiszę że aby móc grillować przez cały rok warto zaopatrzyć się w patelnię do grillowania. Najlepiej długowieczną, wykonaną z żeliwa. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Umyjcie bakłażana i pokrójcie go na plastry o grubości około 5 mm (1). Teraz należy rozgrzać patelnię i grillować plastry bakłażana z obu stron przez 1-2 minuty (2). Do grillowania nie dodawajcie żadnego tłuszczu. Gotowe plasterki bakłażana ułóżcie na talerzu i skropcie obficie oliwą (3).

Do smaku dodajcie sól (4). Pokrójcie na drobną kosteczkę świeże ząbki czosnku (5) i dodajcie do bakłażana (6).

Umyjcie natkę zielonej pietruszki, drobno poszatkujcie (7) i oprószcie nią wszystkie plastry (8). Danie gotowe. Bakłażan jest gotowy do konsumpcji od razu (9).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE