Czosnek pochodzi z Azji i znany jest już od 5 tysięcy lat. Większość kultur kulinarnych na świecie wykorzystuje czosnek jako niezbędną przyprawę. Czosnek jest ceniony za swój ostry smak i charakterystyczny zapach, który doskonale aromatyzuje dania.
Czosnek posiada również właściwości lecznicze, z tego względu jest on polecany jako suplement diety i jest dostępny w postaci tabletek lub kapsułek. Czosnek zaliczany jest do grupy silnych przeciwutleniaczy, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Jest takim naturalnym i bezpiecznym antybiotykiem niszczących chorobotwórcze bakterie układu pokarmowego i oddechowego. Należy jednak pamiętać, że te właściwości czosnku dotyczą jedynie świeżych ząbków. Podczas obróbki termicznej czosnek traci swoje właściwości lecznicze.
W ofercie handlowej czosnek występuje w 3 postaciach: czosnek świeży, czosnek granulowany, czosnek mielony.
Przepis na babciną nalewkę czosnkową- postrach bakterii.
Składniki:
Czosnek obrać, rozetrzeć i zmieszać ze spirytusem. Mieszankę należy szczelnie zamknąć w słoiku i umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu na okres 10 dni. Po tym czasie miksturę należy przecedzić, a następnie przelać do szklanej butelki, najlepiej wykonanej z ciemnego szkła, i pozostawić jeszcze na 4 dni w ciemnym miejscu. Dawkowanie: 25 kropli 3 x dziennie, zaleca się nalewkę czosnkową wymieszać z naturalnym kefirem lub jogurtem. Kurację można stosować nie częściej niż raz w roku.