PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

czosnek

Zobacz przepisy zawierające: czosnek

Czosnek
 

Czosnek pochodzi z Azji i znany jest już od 5 tysięcy lat. Większość kultur kulinarnych na świecie wykorzystuje czosnek jako niezbędną przyprawę. Czosnek jest ceniony za swój ostry smak i charakterystyczny zapach, który doskonale aromatyzuje dania.

Czosnek posiada również właściwości lecznicze, z tego względu jest on polecany jako suplement diety i jest dostępny w postaci tabletek lub kapsułek. Czosnek zaliczany jest do grupy silnych przeciwutleniaczy, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Jest takim naturalnym i bezpiecznym antybiotykiem niszczących chorobotwórcze bakterie układu pokarmowego i oddechowego. Należy jednak pamiętać, że  te właściwości czosnku dotyczą jedynie świeżych ząbków. Podczas obróbki termicznej czosnek traci swoje właściwości lecznicze.

W ofercie handlowej czosnek występuje w 3 postaciach: czosnek świeży, czosnek granulowany, czosnek mielony.

 
•CIEKAWOSTKI•

Przepis na babciną nalewkę czosnkową- postrach bakterii.

Składniki:

  • 350 g świeżego czosnku,
  • 200 ml czystego spirytusu,

Czosnek obrać, rozetrzeć i zmieszać ze spirytusem. Mieszankę należy szczelnie zamknąć w słoiku i umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu na okres 10 dni. Po tym czasie miksturę należy  przecedzić, a następnie przelać do szklanej butelki, najlepiej wykonanej z ciemnego szkła, i pozostawić jeszcze na 4 dni w ciemnym miejscu. Dawkowanie: 25 kropli 3 x dziennie, zaleca się nalewkę czosnkową wymieszać z naturalnym kefirem lub jogurtem. Kurację można stosować nie częściej niż raz w roku. 

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE