Wigilijną kapustę z grochem darzę bardzo dużą estymą. To fantastyczna tradycyjna polska przystawka, którą ja w Wigilię komponuję sobie na talerzu z grzybami oraz słodkimi makiełkami. Cudowna kompozycja.
Przepis jest bardzo prosty, jedyne co, to należy zarezerwować sobie czas na ugotowanie do miękkości- suszony groch oraz kiszoną kapustę. Powiem wam również prawdę, aromat równoczesnego gotowania kiszonej kapusty i grochu, co wrażliwszego, może rzucić na łopatki, dlatego polecam tę przystawkę przygotować wcześniej i zamrozić ją na ten wielki świąteczny dzień.
Dobrze doprawiona kapusta z grochem jest bardzo dobra zaraz po ugotowaniu, jednak całym swoim jestestwem wybrzmiewa po kilku godzinach, kiedy smaki się przegryzą. Kapusta z grochem według tego przepisu jest wyśmienita na ciepło i na zimno. Do przygotowania przepisu polecam użyć groch suszony w całości. Cała ziarna suszonego grochu to clou tego przepisu. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie grochu: wieczorem, w przeddzień przygotowania przepisu, do suszonego grochu dodajcie zimną wodę. Następnego dnia ugotujcie groch, w tej samej wodzie, w której groch się moczył do miękkości. Do grochu dodajcie majeranek (1). Pod koniec gotowania dodajcie sól. Ugotowanie grochu zajmie Wam około 1 godzinę. Przygotowanie kapusty: z kiszonej kapusty odciśnijcie sok i kapustę poszatkujcie. Kapustę umieśćcie na patelni lub w garnku i dodajcie gorącą wodę w takiej ilości, aby kapusta była prawie przykryta (2). Dodajcie również tłuszcz (3)
oraz liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz kminek (4) (5). Kapustę przykryjcie pokrywką i duście ją do miękkości. Zajmie Wam to około 1,5-2 godzin. W razie konieczności dodajcie gorącą wodę (6). Na koniec do smaku dodajcie cukier oraz sól. W przypadku soli, miejcie na uwadze, że kapusta jest słona sama w sobie, oraz to, że na końcu połączymy osolony groch z kapustą.
W tzw. międzyczasie obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę cebulę. Cebulę uduście do miękkości na kilku łyżkach oleju (7). Mięciutką cebule dodajcie do kapusty (8). Dodajcie również do kapusty miękki groch (9). W razie konieczności zredukujcie płyny i całość doprawcie do smaku. Wigilijna kapusta z grochem jest gotowa. Pycha
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję