![]() |
Dziś przedstawiam sposób który można użyć, aby zamarynować małe ryby, na przykład sardynki. Procedurę zdradził mi sprzedawca ryb i jestem mu bardzo wdzięczna, gdyż w mojej opinii jest to najlepsza metoda marynowania małych śledziowatych rybek. Do marynowania używa się soli morskiej gruboziarnistej, która powoduje „ wyciągnięcie” wody z filetów ryb. W zależności od ilości soli oraz od tego jak długo trwa proces marynowania, mięso ryby staje się mniej lub bardziej zbite. Drugim składnikiem używanym w marynacie jest ocet winny lub mieszanka octu i białego wina. Kwas powoduje, że białko się ścina i mięso „ gotuje się” na zimno. Doznania smakowe gotowej potrawy są tak niesamowite, że to tylko dla nich akceptuję żmudne czyszczenie większego lub mniejszego„ planktonu”. Przepis jest naprawdę cudny, w wyniku którego otrzymacie przesmaczne, ostre w smaku fileciki rybne, które możecie podawać w postaci samodzielnej przystawki lub sardynki możecie łączyć w danie główne składające się z kilku przystawek – zerknijcie TUTAJ. Jeśli szukacie inspiracji na przystawki i przekąski, nie tylko na te wykonane na bazie ryb i owoców, polecam Wam pozycję „ przystawki i przekąski”, która znajduje się w zakładce Przepisy w menu strony.
![]() |
![]() |
![]() |
Do zrealizowania przepisu potrzebne będą Wam świeże sardynki, które musicie dokładnie oczyścić. Całą procedurę krok po kroku możecie zobaczyć TUTAJ. Przygotowanie marynaty: do szklanki dodajcie wino (1) oraz ocet winny (2). W zależności od stężenia octu użyjcie mniej lub więcej wina. Ja polecam przygotować mieszankę w proporcjach ocet wino 4:1 lub 3:1. Płynu powinno być tyle, aby przykryć filety. Możecie również użyć tylko octu. Oczyszczony filety ułóżcie w szklanym płaski naczyniu lub pudełku spożywczym (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Filety oprószcie solą, jeśli filety układacie warstwami, każdą warstwę oprószcie solą (4). Następnie dodajcie do filetów ocet i wino (5) i całość umieśćcie w lodówce do momentu kiedy mięso ryb z przezroczystego stanie się białe. Zajmie Wam to około 4 godzin (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz usuńcie ocet z winem oraz filety przepłuczcie pod zimną bieżącą wodą (7). Tak przygotowane filety umieśćcie znów w płaskim naczyniu i dodajcie tyle oliwy, aby ryby zostały przykryte (8). Wierzch oprószcie natką pietruszki (9). Gotowe danie włóżcie do lodówki aby smaki się przegryzły.
Moim zdaniem najlepiej używać łagodnej w smaku oliwy, która nie będzie konkurować ze smakiem sardynek. Można użyć również oleju.
Tak przygotowane ryby można przechowywać przez kilka dni w lodówce.