Proponuję Wam przepis inspirowany słodką przekąską Kinder Pingui.
Deser składa się z dwóch warstw wilgotnego czekoladowego ciasta, dwóch warstw pysznego kremu, przedzielonego warstwą kremu czekoladowego. Całość oblana została grubą warstwą gęstej czekolady. Całość stanowi naprawdę delicję.
Jeśli batonik Kinder Pingui to zaledwie przekąska, w tym przypadku mamy do czynienia z deserem przez duże “D”
Wykonanie deseru nie jest trudne, nawet jeśli składa się z kilku etapów, tj. zrobienie i pieczenie ciasta, zrobienie bazy kremu, dwukrotne wykonanie kremu oraz wykonanie kremu czekoladowego i polewy czekoladowej. Jak się sami przekonacie, wszystkie etapy są łatwiutkie w wykonaniu, jedyne co, to należy uzbroić się w cierpliwość w związku z pieczeniem, studzeniem, potem również z tężeniem poszczególnych warstw. Przepis jest pycha. Motyle w brzuchu latają. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie ciasta: wybijcie jajka, dodajcie sól. Rozpocznijcie ubijać jajka dodając stopniowo cukier (1). Kiedy masa będzie ubita, dodajcie kakao (2) oraz mąkę z proszkiem do pieczenia (3). Ciasto wymieszajcie łyżką.
Tortownicę wysmarujcie masłem oraz oprószcie kakao. Wlejcie ciasto (4) Pieczenie ciasta: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Ciasto musi się piec przez 25 minut lub do suchego patyczka. Ciasto pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie bazy kremu: cukier wymieszajcie z mąką ziemniaczaną (5). Zagotujcie mleko i dodajcie do mieszanki mąki i cukru tyle gorącego mleka, aby utworzyła się papka (6). Całość dokładnie wymieszajcie.
Teraz kontynuując gotowanie mleka dodajcie przygotowaną papkę i całość ugotujcie jak budyń (7). Do gorącego budyniu dodajcie mleko skondensowane i całość dokładnie wymieszajcie (8). Gotowy budyń przełóżcie do miseczki, przykryjcie folią spożywczą i pozostawcie go do wystudzenia. Przygotowanie kremu: połowę ilości żelatyny zalejcie połową wskazanej ilości wody. Żelatynę pozostawcie do napęcznienia. W tym casie ubijcie śmietanę, a następnie dodajcie połowę ilości bazy kremu (9). Całość ubijajcie aż do połączenia się składników czyli otrzymania gładkiego kremu.
Żelatyna ma teraz postać ciała stałego. Włóżcie ją do mikrofali na kilka chwil, aby żelatyna stała się płynna. Dodajcie żelatynę do kremu i całość znów dokładnie wymieszajcie (10). Ciasto przekrójcie na 2 balaty. Zamontujcie obręcz tortownicy. Włóżcie pierwszy blat i wylejcie na niego przygotowany krem (11). Ciasto umieśćcie w lodówce na 1 godzinę, aby masa się ścięła. Przygotowanie kremu czekoladowego: do śmietany dodajcie kostki czekolady. Podgrzejcie śmietanę, poczekajcie aż czekolada się rozpuści i masa stanie się gęsta (12).
Krem czekoladowy wylejcie na pierwszą warstwę stężonego kremu (13). Wyrównajcie krem. Deser umieśćcie w lodówce lub zamrażalniku do momentu, kiedy krem czekoladowy stężeje. Teraz z pozostałych ilości składników przygotujcie drugą warstwę kremu postępując analogicznie od pkt 9. Gotowy krem wylejcie na stężałą czekoladę i znów umieśćcie deser w lodówce lub zamrażalniku do momentu kiedy krem stężeje. Teraz na drugą warstwę kremu połóżcie drugi czekoladowy blat (14). Z podanych składników zróbcie polewę czekoladową i udekorujcie nią deser Kinder Pinui i poczekajcie aż polewa stężeje (15). Przy pomocy noża oddzielcie deser od obręczy tortownicy i poluzujcie obręcz. Cisto Kinder pingui jest gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Ilość wody dodana do żelatyny nie jest wynikiem przypadku. Ta ilość wynika z iloczynu żelatyna (g) x 5 = woda (g)