PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sałatka z krewetkami, rukolą i parmezanem

Sałatka z krewetkami, rukolą i parmezanem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Soczewica w sosie pomidorowym

Przedstawiam sprawdzony przepis na sałatkę z krewetkami. W skład sałatki wchodzą następujące składniki: krewetki, sałata rukola, fenkuł oraz Parmezan. Zapewne ździwiły Was składniki, które towarzyszą krewetkom, ale nie mam zamiaru być gołosłowna i od razu napiszę, że we Włoszech jest to klasyczne połączenie, które spotkacie bardzo często w nadmorskich restauracjach wyspecjalizowanych w daniach rybnych. Musicie koniecznie zrobić tę sałatkę z krewetkami. Zobaczycie, że przepis zjawiskowo pyszny. Połączenie anyżowego smaku fenkułu, pikantnej rukoli, słonego sera oraz krewetek jest zawsze zwieńczone prostym cytrynowym dressingiem. Alternatywnie zamiast fenkułu można dodać cieniutkie plasterki selera naciowego. Bardzo, ale to bardzo polecam ten przepis na sałatkę z krewetkami.

•Składniki•

 
składniki na sałatkę
 
 
składniki na dressing
 
 

•Przygotowanie•

Z krewetek usuńcie pancerzyki oraz jelito (1). Fenkuł, czyli koper włoski musicie pokroić na cieniutkie plasterki (2) (3).

Parmezanu zetnijcie przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw również cieniutkie płatki (4). W przepisie zostały użyte krewetki surowe i mrożone, zatem należy je ugotować. Proces gotowania krewetek jest bardzo krótki, praktycznie po 2 minutach, po dodaniu ich do wrzątku, krewetki są gotowe. Zawsze jest smaczniej, jeśli krewetki ugotujcie w wywarze, na przykład wywarze rybnym lub warzywnym (5) (6)

Przygotowanie dressingu: wyciśnijcie sok z cytryny (7) i dodajcie do niego oliwę (8), sól oraz czarny mielony pieprz. Całość energicznie wymieszajcie do powstania emulsji. Teraz należy połączyć wszystkie składniki, a zatem dodajcie plasterki fenkułu (9), 

dodajcie ugotowane i wystudzone krewetki (10) i płatki parmezanu (11). Rukolę umyjcie, trochę ją skróćcie (12)

i dodajcie do sałatki (13). Na końcu całość obficie skropcie przygotowanym dressingiem cytrynowym (14) i wymieszajcie składniki (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Danie jest gotowe do konsumpcji natychmiast, zachowuje ono swój fantastyczny smak również następnego dnia, nawet jeśli rukola nie będzie już tak jędrna jak w pierwszym dniu.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE