Byłam bardzo ciekawa jak to jest z tym ciastem półkruchym wykonanym na jogurcie. Powiem od razu – jest bardzo dobrze. Według mnie ciasto na jogurcie jest jeszcze łatwiejsze do wykonania aniżeli tradycyjne ciasto na maśle. W praktyce praca ogranicza się do krótkiego mieszania oraz krótkiego wyrabiania. Z gotowego ciasta na jogurcie można wykonać zarówno spody do ciast jak i ciasteczka. Surowe ciasto po wyrobieniu można zamrozić i użyć wtedy kiedy będzie Wam potrzebne. Co prawda ciasto półkruche na jogurcie nie ma charakterystycznego maślanego aromatu, sądzę jednak, że na pewno takie ciasto jest ciut mniej kaloryczne, a to jest również dobra wiadomość. Dla aromatu ciasta można dodać skórkę cytrusową- ja tak zrobiłam. Jeśli chcecie porównać ten przepis z ciastem półkruchym wykonanym z dodatkiem masła zajrzyjcie TUTAJ. Z kolei jeśli macie ochotę zobaczyć co wykombinowałam z ciasta na jogurcie- kliknijcie TUTAJ.
Na początku proponuję przygotować skórkę z cytryny. Cytrynę sparzcie dwukrotnie wrzątkiem po to aby usunąć z niej konserwanty. Następnie skórkę zetrzyjcie (1) i dodajcie ją do przesianej mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (2). Do miski dodajcie jajko oraz szczyptę soli. Jajko rozkłóćcie lekko przy pomocy rózgi i dodajcie cukier (3).
Po wymieszaniu jajka z cukrem (4) dodajcie jogurt (5) i całość ponownie wymieszajcie (6).
Teraz dodajcie składniki suche (7). Najpierw wymieszajcie je z jajkiem przy pomocy łyżki (8), a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę, oprószoną mąką, i krótko wyrabiajcie czyli tylko do połączenia się składników (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Przed dalszym użyciem ciasto jogurtowe należy schłodzić, dlatego najlepiej jest je owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli z kolei planujecie ciasto użyć w przyszłości od razu włóżcie je do zamrażalnika.